Hlavní obsah

Jak dlouho trvá, než začnete hubnout? Rychlost by vás měla zajímat jako poslední

Foto: WellStock, Shutterstock.com

Foto: WellStock, Shutterstock.com

Člověk je od přírody tvor netrpělivý. Výsledky chceme nejlépe hned. Pokud se rozhodnete hubnout, je potřeba se obrnit trpělivostí - jde o dlouhodobější projekt. Ale výsledek, tedy štíhlejší figura a zdravější tělo, za to stojí. Jak rychle můžou jít kila dolů a kdy už je to nezdravé?

Článek

Faktorů, které ovlivňují hubnutí, je mnoho – například pohlaví, věk, skladba těla, dosavadní návyky i předchozí hubnoucí pokusy. A také samozřejmě často skloňovaný kalorický deficit. Pokud vydáte více energie, než přijmete, kila půjdou postupně dolů.

„První viditelné výsledky lze očekávat za 2 až 4 týdny. Nicméně hubnutí závisí i na vašem aktuálním zdravotním stavu, genetice, úrovni fyzické aktivity, stravovacích návycích, dostatku spánku a psychickém rozpoložení,“ říká na úvod Monika Bartolomějová, specialistka na výživu a zakladatelka Nutričního institutu Praha. Svou roli hraje i množství svalové hmoty, míra stresu, pití alkoholu a zda máte vyvážený a pestrý jídelníček.

Půl kila za týden je ideál

Ideální tempo hubnutí je asi půl kila týdně, a pokud má člověk vyšší hmotnost, může to být i kilo týdně. „Rychlost hubnutí je hodně individuální a určitě to nejde vždy stejným tempem. Může to být i tak, že jeden týden se hmotnost nehne a další týden poskočí o kilo a půl, což se děje zejména u žen kvůli menstruačnímu cyklu. Proto klienty v kurzech hubnutí učíme, že není vhodné se upínat jen na číslo na váze, ale všímat si dalších benefitů, které hubnutí přináší,“ upozorňuje Hana Málková, nutriční specialistka ze společnosti STOB.

V průměru by ale úbytek neměl být vyšší než kilo týdně. Při příliš rychlém hubnutí hrozí ztráta svalové hmoty, což při hubnutí nechceme. Převažovat by měl vždy úbytek tukové tkáně. „V tomto ohledu je vhodné chodit pravidelně na měření složení těla a nesledovat pouze celkovou hmotnost. Právě měření odhalí, zda hubnete tím správným směrem a ubývá vám hlavně tuk. Místo domácích vah, které nejsou příliš spolehlivé, doporučuji navštěvovat odborníka, což slouží zároveň i jako skvělá motivace,“ říká Hana Málková.

Zprvu jde hubnutí rychle

První fáze hubnutí (celkem jsou tři) je často označována jako úvodní nebo akcelerovaná, během níž bývá pokles hmotnosti nejrychlejší. „V některých případech, záleží na výchozí hmotnosti, dochází k rychlé ztrátě tělesné vody a snížení zásob sacharidů, což může přinést rychlé výsledky na váze,“ vysvětluje Monika Bartolomějová. Díky novému jídelníčku a cvičebnímu plánu se můžete cítit lépe, mít najednou víc energie a chuť do hubnutí je největší. Nicméně rychlost by vás měla zajímat jako poslední.

„Po počátečním odvodnění, kdy jde hmotnost dolů rychleji, by se mělo tempo hubnutí zpomalit. Je třeba to brát tak, že čím pomalejší bude pokles váhy, tím větší je šance, že si novou hmotnost udržíte,“ vysvětluje Hana Málková. Pokud by šla hmotnost dolů až příliš rychle, je hodně pravděpodobné, že jste ve velkém kalorickém deficitu a že vám ubývají ve větším množství také svaly.

  • Množství svalové hmoty má vliv i na hodnotu bazálního metabolismu – čím více svalů, tím vyšší bazální metabolismus a více energie vydáte. Proto je výhodné si svalovou hmotu v co nejvyšší míře udržet.
Foto: New Africa, Shutterstock.com

První fáze hubnutí je nejpříjemnější, váha jde dolů celkem rychleFoto: New Africa, Shutterstock.com

Nemějte přehnaná očekávání

Přístup k hubnutí je vždy individuální, zrovna tak výsledky. „Nejdeme po rychlosti, ale především po trvalosti. U hubnutí nás také nezajímá jak rychle, ale jakým způsobem,“ vysvětluje přístup k hubnutí Kristiana Černá, certifikovaná koučka holistického zdraví a RTT hypnoterapie.

Asi odhadnete, že skrze nekončící restrikce, výčitky a instantní řešení cesta nepovede. „Za tlakem zhubnout rychle a nereálnými očekáváními velmi často stojí naše nezdravá přesvědčení a podvědomé vzorce, které si neseme z dětství. Z hubnutí se stala velmi často honba za sebehodnotou, dokonalostí a pocitem dostatečnosti,“ vysvětluje Kristiana Černá. Motivace, která vás žene za úbytkem váhy, by měla být vždy pozitivní - např. budu lépe stačit dětem.

Načítám