Hlavní obsah

Chcete dítě, ale až později? Test na plodnost prozradí, jestli máte čas, nebo vám docházejí vajíčka

Foto: Chinnapong, Shutterstock.com

Foto: Chinnapong, Shutterstock.com

Každý pátý český pár řeší problémy s početím. Smutná realita souvisí i se zvyšujícím se věkem rodiček. Statistiky vás trochu děsí, ale současně neplánujete pořídit si dítě těsně po dvacítce jen z obavy, aby to později vůbec šlo? Můžete si místo toho nechat zjistit, jak na tom jste s plodností.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Test plodnosti nebolí a nestojí nijak závratnou částku, může vám ale přinést odpověď na důležité otázky a poskytnout kýžený klid. Zejména pokud děti plánujete až po třicítce.

Plodnost není automatická

Ideální věk, do kterého by žena podle gynekologů měla porodit své první dítě, je 25 let. Velí vám rozum pořídit si dříve než vlastní potomky vysokoškolský diplom, spolehlivého partnera a vlastní bydlení, případně také procestovat svět a užít si svobodného života? Nejste výjimkou. Realitou v Česku je věk prvorodiček atakující třicítku.

S každým dalším rokem ale šance na dítě klesá. „Možnost, že zdravá žena ve věku 30–35 let otěhotní v době ovulace při nechráněném pohlavním styku se zdravým mužem, se pohybuje pouze mezi 12 a 17 %,“ popisuje Štěpán Machač, vedoucí lékař z IVF Clinic Olomouc. „U žen od 25 do 29 let se pravděpodobnost, že otěhotní, pohybuje kolem 17–24 %, u čtyřicátnice klesá na hranici přibližně 6 %,“ dodává.

S vajíčky se už rodíte

Zárodky vajíček se v ženském těle vytváří ještě před narozením. V okamžiku narození skrývají vaječníky několik stovek tisíc folikulů, v každém z nich je nezralé vajíčko. Počínaje pubertou se pak každý měsíc jedno vajíčko uvolní. Do období menopauzy, která tento proces nevratně ukončí, jich ženské tělo uvolní kolem pěti set. Tedy teoreticky. Z mnoha důvodů totiž můžete počet svých vajíček vyčerpat klidně už ve dvaceti.

„Vyhasnutí vaječníků se může výjimečně objevit i u mladých žen. Včasný záchyt klesající ovariální rezervy, tedy toho, kolik vajíček ženě ještě zbývá, poskytuje čas situaci řešit. Rozhodující je zahájit léčbu prakticky okamžitě. V některých případech totiž může ovariální rezerva ve fázi poklesu klesnout pod kritickou mez v řádu pouhých několika měsíců,“ vysvětluje doktorka Kateřina Veselá, ředitelka reprodukční kliniky Repromeda.

Test plodnosti z krve

Jak na tom jste, dokáže napovědět jednoduchý test. Nemusíte se bát nepříjemného gynekologického vyšetření, jde o test z krve. Folikuly ve vaječnících, ve kterých vajíčka dozrávají, produkují takzvaný antimülleriánský hormon (AMH). Změřením jeho hladiny v krvi může lékař snadno zjistit, zda je vaše zásoba vajíček dostatečná, nebo jestli u vás schopnost otěhotnět nebezpečně klesá.

Existují ale i další hormony, které mohou o vaší plodnosti mnohé vypovědět. „Mimo AMH testujeme také TSH, hormon stimulující štítnou žlázu, a prolaktin. Tato trojkombinace činí test dost spolehlivým a ženě může poskytnout poměrně přesnou představu o jejím reprodukčním zdraví,“ vysvětluje Kateřina Veselá.

Imunita, pohlavní choroby i spermie

Pokud se o dítě snažíte marně rok a déle, je namístě komplexnější vyšetření, a to obou z páru. Žena by měla absolvovat ultrazvuk oblasti malé pánve, obvyklé je genetické a imunologické vyšetření. U obou partnerů je namístě vyšetření na pohlavní choroby. Pánové by pak měli podstoupit spermiogram, který kontroluje objem, pH, zkapalnění a počet spermií, jejich pohyblivost a tvar.

Čím se o vajíčka okrádáte?

Zásobu vajíček ovlivňuje věk, každoročně ovšem klesá nejen jejich počet, ale i kvalita. Po třicítce bohužel klesá také přirozená schopnost selekce, která umožňuje přežít i méně kvalitním vajíčkům. To zvyšuje riziko potratu i vývojových vad plodu. Vajíčka vám ubývají rychleji, i pokud kouříte. Negativní vliv na jejich počet má také nadváha. Vyšší BMI znamená rychlejší ubývání vajíček.

Spočítejte si vajíčka ještě před třicítkou

Pokud už jste sfoukly 28 svíček na narozeninovém dortu a nadále mateřství odkládáte, je dle doporučení lékařů vyšetření počtu vajíček namístě. Cena AHM testu se pohybuje kolem tisícikoruny. Vyjde-li vám v testu příliš nízká hodnota, je namístě mateřství neodkládat. Pokud to pro vás není reálné, je možné nechat si několik vajíček odebrat a zamrazit na dobu, když budete děti chtít. Za tuto službu už ale zaplatíte částku od dvaceti tisíc korun výš.

Načítám