Hlavní obsah

Zánět nosohltanu: Jak se liší od rýmy a jak ho léčit

Foto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

Foto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

Aktualizováno

Zánět nosohltanu lékaři označují jako nazofaryngitidu. Toto infekční onemocnění je obvykle způsobené viry, může mít i bakteriální původ, nebo se k virové infekci bakteriální přidá později. K nakažení dochází zpravidla kapénkami, kdy se bacily šíří do okolí kýcháním nebo kašláním.

Článek

Zánětem nosohltanu může onemocnět kdokoli. Častější je v chladných měsících, výjimkou ale není ani během léta, kdy hrozí při častém pohybu v klimatizovaných prostorách. Závisí na stavu imunity, jak se vyrovná s viry, které se běžně vyskytují v okolí. Přenáší se kapénkovou cestou, nejčastěji kýcháním a kašláním.

Příznaky

Nosohltan je trubice, která navazuje na dutinu nosní a přechází do průdušnice a jícnu. Zánět nosohltanu začíná většinou jako běžné nachlazení. Pacient je unavený, objevují se pocity sucha v nose a v krku. Později se může přidat rýma, pocit ucpaného nosu, slzení. Někdy onemocnění provází teplota i horečka, u dětí bývá vyšší. U dospělých je většinou jen zvýšená. Přidat se může kašel, bolesti při polykání a v krku.

Zánět většinou začíná jako virový, později ale oslabenou sliznici mohou napadnout bakterie. Pak se většinou potíže ještě zhorší. Pokud se nemoc nezlepšuje, ale naopak zhoršuje zhruba třetí den od prvních příznaků, je čas navštívit lékaře.

Nosohltan nebo zadní rýma

Zánět nosohltanu lidé občas nazývají laicky „zadní rýmou“. Někdy se tímto označením nazývá stav, kdy se k zánětu nosohltanu přidá ještě i zánět vedlejších nosních dutin. Člověk se pak nemůže vysmrkat, i když v krku cítí hleny a má plný nos. Přidává se pocit tlaku v hlavě, která často bolí, a dostavují se i dýchací potíže. Zadní rýma vzniká nejčastěji, pokud rýmu neléčíte, neodstraněné hleny (ve kterých se množí bakterie) pak (zjednodušeně řečeno) způsobí další zánět.

Inkubační doba je většinou jeden až čtyři dny.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

S ředěním hlenu a snadnějším smrkáním pomohou spreje s mořskou solí Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Léčba

Léčba zánětu nosohltanu spočívá především ve zmírňování příznaků nemoci, jako je rýma, ucpaný nos, bolest, kašel a zvýšená teplota. Kromě kapek do nosu, tablet na bolest v krku či léků snižujících teplotu pomáhá dostatek tekutin a také odpočinek, kloktadla, Priessnitzův obklad, inhalace. Důležité je ředit hlen a správně používat léky na kašel a nosní kapky.

Pokud se potíže do třech dnů nezlepší nebo jsou dokonce horší, je potřeba, aby lékař provedl výtěr z nosu či odběr krve a zjistil, zda zánět není způsoben bakterií. Pak se k léčbě využijí antibiotika.

Vyšetření

Lékař stanovuje diagnózu pohledem do krku, kdy musíte vypláznout jazyk. Prohmatá mandle a uzliny a případně provede stěr, aby zjistil příčinu. Částečně může pomoci i vyšetření CRP, které napoví původ zánětu.

Foto: Dan Race, Shutterstock.com

Pokud se potíže do třech dnů nezlepší, navštivte lékařeFoto: Dan Race, Shutterstock.com

Komplikace

Zánět nosohltanu se může změnit v chronický, k tomu nejčastěji dochází, jestliže neřešíte běžné nachlazení a rýmu.

Zánět nosohltanu se může zejména u dětí dostat Eustachovou trubicí do středouší, zánět se může rozšířit i do vedlejších nosních dutin nebo do průdušek a plic.

Prevence

Nemoci nelze úplně předejít, zásadní je posilovat imunitu, dodržovat hygienické návyky (pravidelně a správně si mýt ruce) a v době velkého výskytu nachlazených (a pokud to jde) omezit návštěvy míst s vysokou koncentrací lidí (nákupní centra, divadla a podobně). V případě, že už onemocníte, je dobré správně léčit zejména kašel a rýmu, aby se hlen nehromadil v dýchacím ústrojí a nezpůsoboval výše zmíněné komplikace.

Zánět nosohltanu

  • Jiné názvy - Nazofaryngitida
  • Popis - Zánět projevující se běžnou rýmou, kašlem a bolestí v krku
  • Příznaky - Rýma, kašel, bolest v krku a jeho začervenání, teplota, bolest hlavy
  • Inkubační doba - 1–4 dny
  • Léčba - Léky na bolest, teplotu, na bolení v krku, nosní kapky
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá
  • Prevence - Zvýšení imunity, správná léčba rýmy a kašle
Související témata:

Načítám