Článek
Důvody pekařského nezdaru obvykle spočívají v přílišném míchání nebo špatné teplotě trouby, u každého typu těsta to ale může být trochu jinak. Jak je to tedy s kynutým, třeným anebo cheesecakem? Co dělat, když...
Těsto se při zadělávání srazilo
Objevily se při zadělávání v těstě jakési „drcky“? Za sražením jsou nejčastěji ingredience rozdílné teploty – mezi tvarohem z lednice a moukou ze špajzu může být rozdíl klidně 30 stupňů. Těsto nevylévejte, vmíchejte do něj lžíci mouky prosetou s půl lžičkou kypřicího prášku a pokračujte. Výsledná buchta nebude na výstavu, ale rozhodně bude jedlá, a když ji potřete vanilkovým krémem nebo ozdobíte ovocem, nakonec si pochutnáte.
Rozdílná teplota je zkáza i pro třené těsto. Jeho základem je pěna ušlehaná z měkkého másla a cukru – když pak do ní přidáte studená vejce nebo mléko, máslo se pochopitelně srazí. A první pomoc? Do sražené hmoty přisypte lžíci hladké mouky a šlehejte pokud možno co nejvíce dohladka. Protože našlehané máslo funguje jako kypřidlo (a zdrcnutím tuto kvalitu ztratilo), je potřeba přidat na 500 g mouky jeden kypřicí prášek do pečiva.
Příště si potřebné věci vyndejte z lednice několik hodin dopředu – získají pokojovou teplotu. Nemáte tolik času? Tyhle fígle vám pomohou: Vejce lze na chvíli ponořit do horké vody. Máslo nakrájejte na menší kostky a v mikrovlnce nebo v troubě na ně použijte program rozmrazování. Čas přidávejte po pár vteřinách, ať se tuk nerozpustí!
Koláč po dopečení „spadl“
Vytáhli jste z trouby krásný nadýchaný moučník? Stále není vyhráno. Nikdy ho nekrájejte ještě horký, nebo se těsto srazí. Nejlepší je nechat koláč zchladnout na pokojovou teplotu, a pokud jste nedočkaví, vydržte aspoň 10 až 15 minut.
Pamatujte ještě na jednu důležitou věc: s těstem se nebouchá, protože byste tím mohli (zejména za syrova) vytlačit vzduch, který ho drží nadýchané. Dvojnásobně to platí pro těsta, do nichž se na začátku šlehají vejce s cukrem do pěny.
Těsto se srazilo v troubě
I když se těsto nesrazí během zadělávání, může k tomu dojít v troubě. U třeného těsta to bývá nedostatečným našleháním másla – příště si na tom dejte víc záležet. Teď už z toho dokonalou bábovku mít nebudete, takže se buď povznesete (na chuti je buchta mokrá a o něco tužší), nebo můžete nesražené okraje rozdrobit a použít třeba na trifle – ovocný nepečený dezert.
Vytáhli jste z trouby „prkýnko“? U litého těsta (suché ingredience se míchají s mokrými, nikdy nechybí prášek do pečiva) bývá důvod v přílišném promíchání. Jakmile se totiž kypřicí prášek dostane do kontaktu s tekutinou, začne reagovat; a pokud se „vybouří“ ještě před pečením, buchta se srazí, případně vůbec nevyběhne a zůstane tvrdá jako kámen. Příště těsto jen rychle spojte a strčte do trouby!
Těsto nekyne
Když těsto nekyne, přeneste ho na teplejší místo a dejte mu nějaký čas navíc. Pořád se nic neděje? Pěkná vánočka už z něj nebude, vždy ho ale lze rozválet na plech, potřít tvarohem, poklást ovocem a posypat drobenkou.
Jde-li o těsto na koláče, buchty nebo šátečky, pokračujte v přípravě a pečte je při nižší teplotě. Výsledek nebude dokonalý: pečivo bude tužší a menší, ale pořád chutné! Abyste tomu příště předešli, používejte vždy čerstvé kvasnice, případně dejte sušené. A přečtěte si našich sedm fíglů, díky nimž se kynutým nepříjemnostem navždy vyhnete.
Koláč je spálený a uvnitř syrový
Zvenku tmavěhnědý a uvnitř stále nedopečený? V troubě je moc horko. Jakmile na to přidejte, snižte teplotu o 20–30 °C a povrch koláče zakryjte alobalem. Pod ním se lépe udrží teplo, které dopeče střed, a zároveň brání dalšímu pálení povrchu. Při troše štěstí to nebude mít na chuť žádné následky, maximálně bude potřeba seříznout moc tmavý povrch.
Těsto se při pečení příliš vypoulilo
Vypouklinu seřízněte a použijte do zmiňovaného trifle nebo ji rozdrobte a posypte jí povrch moučníku jako „extra drobenkou“ (inspirujte se krtkovým dortem). Příště při rozprostírání těsta do formy dbejte, aby bylo na okrajích vyšší a uprostřed byl trochu důlek.
Cheesecake praskl
Cheesecake popraskal? Ihned snižte teplotu a příště dejte na dno trouby kastrolek s vodou. Problém může být i v přípravě náplně: vejce zašlehávejte velmi pomalu, v robotu maximálně rychlostí 2, jinak se do hmoty dostane vzduch, který pak během pečení uniká a způsobuje praskliny. Doporučuje se také asi 15 minut po vložení do trouby „objet“ strany cheesecaku nožem, aby se odlepily od formy. Vznikne tak vůle a hmota se při pečení může roztahovat.
A konečně – pokud dort praskl až v lednici, dali jste ho tam příliš horký. Do chladničky ho lze uložit až ve chvíli, kdy je možné se snadno dotknout dna formy. Popraskaný povrch zakryjte krémem, smetanou...
Výsledek nejde vyklopit z formy
Drží se těsto formy jako klíště? Horkou formu překlopte dnem vzhůru a navrch dejte utěrku namočenou v ledové vodě. Nepomáhá? Dortové a jiné hladké formy ořízněte dlouhým úzkým nožem (ideálně s pružnější čepelí, která se lépe přizpůsobí formě). Nedaří-li se vám vyklopit bábovku, vždy můžete těsto vydlabat lžící a sníst, případně z něj připravit alternativní dezert: kusy těsta pospojujte marmeládou nebo krémem, případně si vyrobte dortová lízátka anebo opilé kuličky.
Formu, obzvlášť bábovkovou, vždy pečlivě vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou (lze vyměnit za mleté oříšky nebo kokos). Pro kynuté těsto stačí formu vymazat vrstvou másla. Jestli vás to nebaví, vyložte formu pečicím papírem – jak na to, zjistíte v článku 20 vychytávek na pečení.
Poleva nejde rozetřít
Používáte polevu, jejímž základem je tuk? Nahřejte ji buď v mikrovlnce, nebo v kastrolku na plotně. Pozor, ať ji nepřipálíte! Je-li už nahřátá a stále to nejde, přidejte trochu tuku (např. lžíci másla nebo oleje), aby zvláčněla. „Vodové“ polevy (např. citronovou či rumovou) trochu nařeďte tekutinou, kterou mají v základu (citronová šťáva, rum...).
Při krájení praská poleva
Nůž nahřejte v horké vodě, otřete a krájejte – je po praskání. Příště do čokolády přidejte kousek másla, aby po rozetření neztvrdla úplně.
Při natírání korpusu utíkají drobečky
Mažete korpus krémem a všude se vám do něj vmíchávají uvolněné drobečky? Celý povrch dortu nejdřív potřete měkkým máslem nebo rozehřátou marmeládou – stačí téměř neviditelná vrstva, která zatře póry – drobky tak zafixujete a už se vám nebudou plést.
Potahovací hmota nedrží na dortu
Stejně jako v předchozím případě povrch potřete měkkým máslem – hmota i marcipán k němu snáze přilnou.
Jaké pekařské nehody trápí nejčastěji vás ?