Článek
Právě teď dostanete v zahradnictví první otužilé sazenice, které už můžou na záhon. Mezi nimi jsou i rané odrůdy kedluben. Z bílých to jsou Korfu nebo Luna, z fialových pak třeba Ballot. Kedlubnové sazenice jsou odolné, a tak nemusíte čekat, až přejdou poslední mrazíky v polovině května. Klidně je vysazujte už teď ven. Pokud nemáte velkou zahradu a hledáte místo, vsaďte kedlubny třeba do společnosti salátu a špenátu.
Kam a jak zasadit kedlubny
Aby se sazenicím dobře dařilo, dejte si záležet na přípravě záhonu. Dopřejte rostlinám načechranou zem obohacenou o vyzrálý kompost. Hnojení se ale vyhněte: kedlubny nesnášejí přímou dávku kravského nebo koňského hnoje!
Před vysazením si sazenice prohlédněte a nikdy je nevsazujte hlouběji, než byly v květináči. Potom by tvořily deformované bulvy, které nejsou pěkné na oko a hůře se zpracovávají. Kedlubny potřebují dostatek místa, aby mohly růst. Nevysazujte je proto příliš blízko u sebe, dopřejte jim vzdálenost aspoň 25 centimetrů, a to na všechny strany. Nejde ani tak o prostor, jako o živiny – rostliny jich potřebují hodně, a pokud jsou u sebe namačkané, nemusí na některé zbýt.
Proč kedlubny dřevnatí a praskají
Jedním z kedlubnových neduhů je praskání slupky – může za to málo vody nebo nepravidelná zálivka. Ze stejného důvodu pak bulvy dřevnatí. Proto kedlubny pravidelně zalévejte a udržujte půdu vlhou. Rostlinám prospěje, když záhon přikryjete netkanou textilií. Pomůže nejen udržet vodu v půdě, ale také zmírní rozdíly nočních a denních teplot a bude sazenice navíc chránit před škůdci – například před housenkou běláska zelného.
Pozor na žloutnoucí listy
Že kedlubnám není dobře, poznáte velmi snadno – kromě popraskané bulvy vás na to upozorní i žloutnoucími listy. Ty mohou být příznakem nadměrné vlhkosti a následné infekce. Správná zálivka je proto alfou a omegou úspěšného pěstování kedluben. Jakmile si u rostlin všimnete žlutých listů, raději se s nimi nemilosrdně rozlučte, aby se nákaza nerozšířila i na zdravé kedlubny a nezničila veškerou úrodu.
Kdy kedlubny sklízet
Na kedlubnách si můžete pochutnat hned, jakmile bulvy dorostou do velikosti kolem pěti centimetrů. V takových rozměrech jsou nejlepší, protože mají nejvíce šťávy a jsou ještě křehké. Po první jarní zelenině, jako je špenát, salát nebo ředkvičky, budete mít na zahradě místo. Využijte ho na pěstování pozdních odrůd kedluben – nevysazujte je na místo, kde jste pěstovali rané druhy, ale na záhony po jiných rostlinách. Pro pozdní pěstování se hodí třeba odrůda Gigant, ze které si můžete připravit kedlubnové zelí.