Článek
Káva patří k jednomu z nejčastěji konzumovaných nápojů na světě a není moc lidí, kteří by si bez ní dokázali představit ranní vstávání, všední i nedělní oběd nebo posezení s přáteli. Zkuste kávu přidat i do dezertu a uvidíte, jak se po něm jen zapráší!
Kávové muffiny, kterým neodoláte
Na 6 muffinů potřebujete: 70 ml vody a 2 lžičky instantní kávy nebo jedno espresso, 70 g povoleného másla, 60 g cukru krupice, 2 vanilkové cukry, 1 vrchovatou lžíci kakaa, 1 vejce, 90 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, podle potřeby asi 1 lžíci mléka. Na polevu si nachystejte 70 g moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla a 2 lžíce silné kávy nebo 1 lžičku instantní kávy a 2 lžíce horké vody.
Postup: Instantní kávu rozpusťte v horké vodě a nechte vyhladnout, stejně jako případně espreso. Máslo nechte úplně změknout, a pak je opatrně vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do hladka, následně přidejte vajíčko a opět opatrně chvilku šlehejte, aby vznikla jednolitá hmota – víc šlehat není potřeba a v případě, že těsto přešleháte, muffiny vám „spadnou“ a nevytvoří pro ně tolik typickou čepici. Nakonec vmíchejte vychladlou kávu.
V druhé misce smíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a kakaem. Směs pak vmíchejte do našlehaného másla, promíchejte a podle potřeby přidejte ještě kapku mléka. Pozor ale – těsto by mělo být spíš tuhé než tekuté. Lžící těsto vložte do formiček (uvedené množství vyjde na 6 silikonových), které mohou být klidně přeplněné – muffiny tak budou mít hezčí čepici. Formičky pak vložte do trouby předehřáté na 190 stupňů a pečte asi 20–25 minut.
Hotové muffiny nechte chvilku zchladnout, potom je pokapejte připravenou polevou a můžete podávat. Poleva je jednoduchá – smíchejte cukr, máslo a kávu dohromady, a je hotovo!
Milujete nadýchané muffiny? Pak si nesmíte nechat ujít článek Ovocné muffiny: Sladký moučník na 5 způsobů.
Kávová bábovka s ořechy a kokosem
Potřebujete: 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 3 vajíčka, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, podle chuti 1/2 – 1 hrnek kokosu, 2 lžíce instantní kávy, 1 hrnek ořechů (vlašských, lískových, nebo mandlí, je to úplně jedno), tuk a hrubou mouku nebo kokos na formu.
Postup: Není nic snazšího! Všechny mokré ingredience (mléko, vajíčka, olej) a instantní kávu smíchejte dohromady, až vznikne jednolitá tekutina. Pak sesypte všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva a kokos) dohromady a přidejte je k tekutině. Na závěr přimíchejte nasekané ořechy, těsto nalijte do vymazané a moukou nebo kokosem vysypané formy a pečte při 190 stupních Celsia asi 45–55 minut.
Milujete kávové moučníky? Pak vám bude určitě chutnat také kávový perník. Recept najdete v článku Tři skvělé perníky jako z pohádky.
Kávová pěna
Na 6 porcí potřebujete: 250 g bílé čokolády, 125 g změklého másla, 2 mírně rozšlehaná vejce, 1 sáček (20 g) želatiny, 320 ml 33% šlehačky, 2 lžíce moučkového cukru, 3 lžičky instantní kávy a 3 lžičky horké vody.
Postup: Tenhle recept je o něco zdlouhavější, výsledek ale rozhodně stojí za to! Čokoládu rozlamte na kousky a rozpusťte ji v mikrovlnce (při středním výkonu to trvá asi 1,5 minuty, čas ale dávkujte postupně a čokoládu vždy promíchejte, ať ji nespálíte!). Do misky s čokoládou přidejte změklé máslo a vajíčka a směs utřete šlehačem do hladka.
Želatinu připravte podle návodu na obalu: do kastrůlku nalijte vodu (množství se může lišit podle výrobce), přisypte želatinu, promíchejte a nechte asi 10 minut nabobtnat. Nabobtnalou želatinu za stálého míchání zahřejte (ale nevařte), až se všechna rozpustí a nechte ji vychladnout. Následně ji promíchejte s čokoládovou směsí a nechte asi půl hodiny vychladnout.
Do dobře vychlazené šlehačky přidejte moučkový cukr a vyšlehejte ji dohladka. Vychlazenou čokoládovou směs rozšlehejte tak, aby v ní nebyly hrudky a přimíchejte vyšlehanou šlehačku. Asi třetinu hmoty dejte bokem na ozdobení, do zbylých dvou třetin přimíchejte vychladlou rozpuštěnou instantní kávu. Hotovou kávovou pěnu rozdělte do šesti misek a dozdobte ji světlou pěnou, případně kouskem bílé čokolády nebo kávovými zrnky. Pěnu ideálně nechte ještě alespoň 2 hodiny ztuhnout v lednici, skvělá je ale i ihned po vyrobení.
Jaké moučníky nebo dezerty připravujete z kávy vy? Napište nám do diskuse pod článkem nebo na e-mail jana.ch@prozeny.cz!