Hlavní obsah

Venkovní grilování: Kam se hodí elektřina, plyn či uhlí a jak je to s grilovačkou na balkoně

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Taky zbožňujete letní večery plné vůně grilovaných dobrot? Potom je nejvyšší čas na nový gril. Nevíte, který se hodí na balkon a který na zahradu? Díky našim tipům určitě neuděláte při výběru chybu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

O tom, jak vybírat gril, najdete na internetu spoustu informací. Ale ne vždy obsahují odpovědi na to, co vás zrovna zajímá. Poradíme vám, na co se zaměřit, když chcete grilovat hlavně na balkoně, nebo když si potrpíte na grilování velkých kusů masa. A taky vám prozradíme, čeho byste se měli vyvarovat, abyste nakonec neměli doma krásný drahý gril, který nebudete používat.

Gril na balkon

Už víte, kde budete gril používat? Příznivci grilování na menší terasy nebo balkony obvykle volí elektrické grily. Jsou skvělým řešením pro malé venkovní prostory s přístupem k elektrické síti. Výhodou navíc je, že od roštu neodskakují žhavé uhlíky, takže nepotřebujete dodržovat bezpečnou vzdálenost, a ušetříte tak místo.

Foto: Archiv firmy

Stolní elektrický gril Q 1400 Weber představuje ideální řešení pro grilování zcela bez plynu a dřevěného uhlí a jeho další výhodou je, že se dá snadno přemístit. Cena: 10 990 Kč. Prodává: Bauhaus Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Elektrický gril Severin PG 8541 2v1 kombinuje stojanový a stolní gril. Má poklop a teploměr, takže je ideální pro grilování na balkoně nebo terase s minimálním množstvím zápachu a kouře. Cena: 3399 KčFoto: Archiv firmy

Gril na velkou terasu nebo zahradu

Plynové grily jsou na prostor trochu náročnější, protože vyžadují manipulaci s plynovou bombou. Nicméně skvěle se uplatní jak na zahradě, tak i prostornější terase. Ovšem králem zahradního grilování je gril na dřevěné uhlí. I když rozdělávání ohně zabere víc času, je to pro mnohé součástí rituálu, symbolem návratu k přírodě a svobodě. Příznivci klasických grilů tvrdí, že perfektní kouřové chuti pokrmů lze dosáhnout pouze grilováním na dřevěném uhlí.

Foto: Archiv firmy

Kontaktní plynový gril Series Classic L, Campingaz 3000002369 se dvěma plochými hořáky z aluminizované oceli, umožňujícími nezávislé grilování pouze na polovině nebo na celé ploše grilu. Cena: 4999 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Avenberg YUROK je funkční dekorativní, konvertibilní ohniště, které do vašeho venkovního prostoru přináší krásu, teplo, možnost grilování a posezení. Cena: 4999 KčFoto: Archiv firmy

Rychlé grilování

Pokud ale stále někam spěcháte, tak rovnou ze svých úvah gril na dřevěné uhlí vyškrtněte. K rychlé přípravě jídla se hodí buď grily elektrické, nebo plynové. Nastartujete je stisknutím jediného tlačítka, jejich grilovací plocha se rozpálí během několika minut, a vy můžete začít hned opékat.

Foto: Proženy.cz

Grilování na elektrickém grilu MIR-E003 je pohodlné díky snadnému rozpalování, nepřilnavý povrch umožňuje snadnou přípravu jídla, zadní krycí stěna chrání grilované pokrmy před větrem. Cena: 1899 KčFoto: Proženy.cz

Foto: Archiv firmy, Proženy.cz

Plynový nerezový BBQ gril s bočním hořákem Avenberg VERMONT. Cena: 6999 kčFoto: Archiv firmy, Proženy.cz

Grilování pro labužníky

Fajnšmekři tvrdí, že se chuť pokrmů připravovaných v různých typech grilů liší. Takže zvláště pokud lpíte na zdravé stravě bez zbytečných tuků, je pro vás ideální elektrický gril, nejlépe opatřený teflonovou nebo keramickou vrstvou. Ale jste-li naopak milovníky klasických grilovaných kusů masa, které přičichly k ohni, je jasnou volbou gril na dřevěné uhlí.

Pak jde také o to, jestli upřednostňujete přímý způsob grilování, kdy je pokrm vystavený žáru, jako jsou třeba steaky či hamburgery. V tom případě vám stačí otevřený gril. Když si ale chcete čas od času jídlo důkladně progrilovat, což se týká především velkých kusů masa, určitě oceníte gril, který umožňuje i nepřímé grilování, tzn. že ho můžete přikrýt víkem.

Foto: Archiv firmy

S plynovým grilem Outdoorchef Ascona 570 G získáte dva grily v jednom – díky chytrému systému Easy Flip můžete na jednom grilu kombinovat přímé i nepřímé grilování. Cena: 14 990 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Kombinovaný gril s ohništěm na dřevěné pelety a ohništěm na plyn se třemi hořáky americké firmy Pit Boss. Cena: 47 990 KčFoto: Archiv firmy

Jak vybrat gril

Možná vám ale tohle všechno nestačí a chcete vyzkoušet různé způsoby přípravy jídla. V tom případě asi oceníte nabídku hybridních grilů, které kombinují výhody metod grilování masa na plynu i dřevěném uhlí. Tyto grily zajišťují rychlé a rovnoměrné teplo plynových hořáků i nezaměnitelné aroma dřevěného uhlí. Maso tak připravíte rychle na plynu a až pak se můžete rozhodnout, že ho doděláte na uhlí. Režim paliva změníte během chvilky. Zásobník s uhlím prostě jen vložíte mezi rošt a plynové hořáky.

Na balkoně ano, ale ohleduplně

Domníváte se, že sousedům do vašeho grilování nic není? Pokud grilujete venku, tak se trochu mýlíte. Sice to není na žalobu, protože občanský zákoník grilování na balkoně vyloženě nezakazuje, ale zároveň podle něj musíte dodržet pravidlo, že jím nebudete obtěžovat sousedy. Zkrátka na ně musíte brát ohled. A to hlavně, když se rozhodnete používat gril na dřevěné uhlí, který někdy čoudí. To může totiž leckterého souseda dost vytočit, neboť omamná vůně dřeva se mu otevřeným oknem dostane až do ložnice. Proto se raději nejdříve zamyslete, jestli někoho svým grilováním nepopudíte, případně sousedy radši občas pozvěte na pořádnou grilovačku.

Grilovací sezona

Grilovací sezona odstartovala! Nechte se inspirovat recepty, které si zamilujete. Je libo šťavnatý burger, lahodný dip nebo svěží salátek jako přílohu?

Burgery

Dipy a omáčky

Saláty

Načítám