Článek
Přebytek vařených vajec je po Velikonocích celkem tradiční problém, a proto pro vás máme hned několik tipů, jak s nimi naložit. Můžete si je samozřejmě jen tak nakrájet do jarní zeleninové polévky nebo je využít k přípravě španělských ptáčků či pštrosích vajec, ale my s blížící se plavkovou sezonou raději vsázíme na odlehčenější recepty.
Začneme orientálními naloženými vejci, která skvěle chutnají i krásně vypadají (a skladovat je tak můžete minimálně týden!), pokračovat budeme klasickou pomazánkou s uzenou rybou a na závěr si dáme odlehčenou variantu vajíčkového salátu. Místo majonézy do něj totiž přijde avokádo, které dodá pomazánce krásně krémovou strukturu, ale je plné zdravých tuků a vitaminů.
Naložená vejce a plněná vejce s kari
Potřebujete:
Na naložená vejce:
- 12 vařených vajec
- ¾ hrnku jablečného octa
- ¾ hrnku vody
- 1 lžička soli
- 2 lžičky kurkumy (nebo kari)
- 2 lžičky cukru krupice
- 2 sušené chilli papričky (lze vynechat)
- 1 malou cibuli nebo 2 šalotky
Na náplň pro 12 vajec:
- 2 lžičky kari koření
- 4 lžičky majonézy
- 2 lžičky jogurtu
- pálivou omáčku (Tabasco, Sriracha, Heinz)
- sůl, petržel nebo pažitku na ozdobu
Postup
01.
Ocet, vodu, sůl, kurkumu, cukr a chilli společně minutu povařte a ještě horkým nálevem zalejte oloupaná vajíčka s proužky cibule. Nechte do druhého dne marinovat (vejce by měla být obarvená už cca za 3 hodiny, ale druhý den budou lepší), v lednici vám vydrží až 10 dnů.
02.
Vajíčka můžete jíst samotná jen tak na chlebu nebo je naplnit: žloutky z 12 naložených vajec utřete nebo rozmixujte s kari, majonézou, jogurtem, kapkou chilli omáčky a solí dle chuti. Hmotu plňte lžičkou nebo cukrářským sáčkem zpátky do bílků a zdobte kouskem petržele nebo pažitky.
Vajíčková pomazánka s makrelou
Potřebujete:
- 1 uzenou makrelu (250 g)
- 3 vařená vejce
- 3–4 kyselé okurky
- hrst pažitky
- 100 g lučiny
- 4 lžičky plnotučné hořčice
- 2 lžičky majonézy nebo jogurtu
- 1 citron
- sůl a pepř
- Na ozdobu: pažitku, cibuli, vařená vejce, petržel, ředkvičky, kyselé okurky
Postup
01.
Rybu oberte od kostiček a smíchejte s nasekanými vajíčky a okurkami, nastříhanou pažitkou, lučinou, hořčicí a majonézou a podle chuti dolaďte citronovou šťávou, čerstvě mletým pepřem a solí. Podávejte s oblíbeným pečivem a čerstvou zeleninou.
Avokádový vajíčkový salát bez majonézy
Na 2 porce potřebujete:
- 1 zralé avokádo
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 1 citron nebo limetu
- 1 hrst medvědího česneku nebo koriandru
- sůl a pepř
- chilli omáčku dle chuti
Postup
01.
Avokádo rozmačkejte a ihned pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědlo. Smíchejte s nasekanými vajíčky a medvědím česnekem (v kombinaci s limetkou je skvělý zase koriandr) a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a kapkou pálivé omáčky. Podávejte jako zdravější alternativu klasické vajíčkovky nebo jako já zabalené v tortille.
Tip: Guacamole už vás nebaví? Mrkněte do článku Avokádo, jak ho neznáte! V polévce, zapečené i jako dezert!