Hlavní obsah

Vejce z pomlázky: Tři recepty, které se hodí nejen po Velikonocích, a zužitkujete tak přebytky vajec

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ať už vám zbyla vajíčka po pomlázce nebo máte doma obzvláště úspěšné koledníky, přebytek vařených vajec nemusí být na škodu. Připravíte z nich totiž rychlé, zdravé a hlavně chutné pohoštění! Od snídaně až po večeře.

Článek

Přebytek vařených vajec je po Velikonocích celkem tradiční problém, a proto pro vás máme hned několik tipů, jak s nimi naložit. Můžete si je samozřejmě jen tak nakrájet do jarní zeleninové polévky nebo je využít k přípravě španělských ptáčků či pštrosích vajec, ale my s blížící se plavkovou sezonou raději vsázíme na odlehčenější recepty.

Začneme orientálními naloženými vejci, která skvěle chutnají i krásně vypadají (a skladovat je tak můžete minimálně týden!), pokračovat budeme klasickou pomazánkou s uzenou rybou a na závěr si dáme odlehčenou variantu vajíčkového salátu. Místo majonézy do něj totiž přijde avokádo, které dodá pomazánce krásně krémovou strukturu, ale je plné zdravých tuků a vitaminů.

Naložená vejce a plněná vejce s kari

Potřebujete:

Na naložená vejce:

  • 12 vařených vajec
  • ¾ hrnku jablečného octa
  • ¾ hrnku vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky kurkumy (nebo kari)
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 2 sušené chilli papričky (lze vynechat)
  • 1 malou cibuli nebo 2 šalotky

Na náplň pro 12 vajec:

  • 2 lžičky kari koření
  • 4 lžičky majonézy
  • 2 lžičky jogurtu
  • pálivou omáčku (Tabasco, Sriracha, Heinz)
  • sůl, petržel nebo pažitku na ozdobu
Foto: Tomáš Rubín

Kurkuma dodá vajíčkům barvu i chuťFoto: Tomáš Rubín

Postup

01.

Ocet, vodu, sůl, kurkumu, cukr a chilli společně minutu povařte a ještě horkým nálevem zalejte oloupaná vajíčka s proužky cibule. Nechte do druhého dne marinovat (vejce by měla být obarvená už cca za 3 hodiny, ale druhý den budou lepší), v lednici vám vydrží až 10 dnů.

02.

Vajíčka můžete jíst samotná jen tak na chlebu nebo je naplnit: žloutky z 12 naložených vajec utřete nebo rozmixujte s kari, majonézou, jogurtem, kapkou chilli omáčky a solí dle chuti. Hmotu plňte lžičkou nebo cukrářským sáčkem zpátky do bílků a zdobte kouskem petržele nebo pažitky.

Vajíčková pomazánka s makrelou

Potřebujete:

  • uzenou makrelu (250 g)
  • 3 vařená vejce
  • 3–4 kyselé okurky
  • hrst pažitky
  • 100 g lučiny
  • 4 lžičky plnotučné hořčice
  • 2 lžičky majonézy nebo jogurtu
  • 1 citron
  • sůl a pepř
  • Na ozdobu: pažitku, cibuli, vařená vejce, petržel, ředkvičky, kyselé okurky
Foto: Tomáš Rubín

I klasickou vajíčkovou pomazánku můžete naservírovat s nápademFoto: Tomáš Rubín

Postup

01.

Rybu oberte od kostiček a smíchejte s nasekanými vajíčky a okurkami, nastříhanou pažitkou, lučinou, hořčicí a majonézou a podle chuti dolaďte citronovou šťávou, čerstvě mletým pepřem a solí. Podávejte s oblíbeným pečivem a čerstvou zeleninou.

Avokádový vajíčkový salát bez majonézy

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 zralé avokádo
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 1 citron nebo limetu
  • 1 hrst medvědího česneku nebo koriandru
  • sůl a pepř
  • chilli omáčku dle chuti
Foto: Tomáš Rubín

Díky avokádu je i salát bez majonézy krásně krémový a poslouží jako sytá snídaně nebo zdravá večeřeFoto: Tomáš Rubín

Postup

01.

Avokádo rozmačkejte a ihned pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědlo. Smíchejte s nasekanými vajíčky a medvědím česnekem (v kombinaci s limetkou je skvělý zase koriandr) a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a kapkou pálivé omáčky. Podávejte jako zdravější alternativu klasické vajíčkovky nebo jako já zabalené v tortille.

Načítám