Hlavní obsah
3,1
(56)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

První jarní bylinky a plevele pomáhají nastartovat organismus dvěma způsoby: obsahují spoustu vitaminů a minerálů a zároveň nás sběr přinutí k pohybu na čerstvém vzduchu a v přírodě.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Salát
  • 4 ks brambor
  • 4 ks vejce
  • 1 ks jarní cibulky
  • 2 ks kyselých okurek
  • 8 listů medvědího česneku
Zálivka
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Medvědímu česneku se v posledních letech nevyhnete: začátek sezony bezpečně poznáte podle fotografií na sociálních sítích. Nedivíme se, byla by škoda nevyužít jeho léčivé účinky a opravdu skvělou chuť. Jemné česnekové aroma výborně ladí s bramborami i vejci a jednoduchému salátu dodá překvapivou jiskru.

Postup

01.

Brambory řádně operte a uvařte ve slupce doměkka – podle velikosti brambor to potrvá 20–25 minut, vejce uvařte natvrdo a obojí nechte vychladnout. Medvědí česnek opláchněte a lístky nechte pořádně oschnout.

Tip: Převařená vejce mají suchý a drolivý žloutek s nevzhledným šedivým okrajem, hlídejte při vaření čas. Když si nejste jisti, jak je správně uvařit, mrkněte na jak správně uvařit vejce.

02.

Ve větší míse dobře promíchejte suroviny na zálivku. Měla by být opravdu výrazná a lehce přesolená, musí ochutit poměrně velké množství surovin.

Tip: Zálivka na podobné druhy salátu je ožehavé kuchyňské téma: každý ji má rád jinak. Dobré je použít stejný podíl majonézy a zakysané smetany. Není o mnoho dietnější než samotná majonéza, smetana jí ale přidá svěžest. Zda ale použijete jenom majonézu, jiný poměr surovin, nebo dokonce „jenom“ bílý jogurt, záleží na vás.

03.

Bílou část jarní cibulky a kyselé okurky nakrájejte nadrobno. Přidejte do zálivky a promíchejte. Poté přidejte brambory nakrájené na menší kostky, znovu promíchejte a případně dochuťte solí, citronem a pepřem. Nakonec už jenom zlehka vmíchejte vejce nakrájená na kostičky a nahrubo nasekané listy medvědího česneku.

04.

Salát nechte v chladu rozležet a podávejte: je poměrně sytý, k večeři vám k němu postačí kousek pečiva a pár čerstvých ředkviček. Nebo můžete zkusit upéct rychlý kefírový chléb ze čtyř surovin. Bude hotový dřív, než se salát rozleží.

Z brambor a vajec se dá vykouzlit tolik skvělých jídel! A pokaždé budou chutnat jinak: kořeněné kari brambory vás přenesou do Indie, bramborová tortilla do Španělska a ze zbylých brambor připravíte skvělé bramborové placky.

Načítám