Článek
Postup
01.
Koleno rozřízněte na více kusů, aby se rychleji uvařilo a lépe vešlo do hrnce, a přidejte očištěnou zeleninu, sůl, koření a tolik vody, aby bylo vše ponořeno.
02.
Asi 2,5 hodiny povařte doměkka, čas můžete zkrátit použitím tlakového hrnce. Slijte, a když maso vychladne natolik, že na něj lze sahat, oberte ho od kosti a kůže.
03.
Kroupy pořádně propláchněte, zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka. Dobu varu si můžete zkrátit tím, že je den předem namočíte.
04.
Mrkev a celer pokrájejte a na troše másla, oleje nebo sádla sundaného z povrchu vývaru, dozlatova opečte. Libeček, petrželku nebo pažitku nasekejte.
05.
Vývar podávejte s kroupami, zeleninou, bylinkou a částí masa.Ze zbylého masa můžete připravit salát z černé čočky beluga s dijonským dresinkem.
Tip
Vývar si můžete uvařit den předem, protože pak jde z povrchu snadno sebrat přebytečný tuk, kterého je zrovna u kolene poměrně dost. Tuk ale nevyhazujte, můžete na něm opéct zeleninu do polévky nebo použít do základu jiných jídel. Masa z kolene bude hodně, proto z něj připravíte ještě 1 až 2 další jídla.
Vařené maso z kolene je skvělé i jen tak s hořčicí a chlebem, do plněných knedlíků, bramboráků, zelňačky, hrachovky, šunkofleků i jako burger po česku se zelím.