Článek
Postup
01.
Celer můžete použít bulvový i řapíkatý. Řapíky omyjte a nastrouhejte nahrubo. Silná vlákna ze hřbetu řapíku vám zůstanou v ruce, do mísy se dostane víceméně jen šťavnatá dužina.
02.
K celeru nahrubo nastrouhejte kousek mrkve a kousek jablka. Poměr můžete upravit podle svých preferencí, hmota celeru by ale zhruba měla tvořit jednu polovinu, druhou polovinu pak jablko s mrkví. Nakonec přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku i s natí.
03.
Zeleninu promíchejte s tvarohem a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a trochou citronové šťávy, případně i kapkou olivového oleje. Ideálně nechte chvíli odležet, aby se chutě propojily. Pozor ale: pokud pomazánku nesníte všechnu, nesolte ji. Sůl by ze zeleniny vytáhla všechnu vodu a druhý den už by pomazánka nic ze svého kouzla neměla. Podávejte na čerstvém pečivu nebo jako salát.
K dobré pomazánce patří i dobré čerstvé pečivo. Už jste zkoušeli třeba kefírový chleba jen ze 4 surovin? K zahození rozhodně není ani dalamánková veka nebo křupavé tyčky se zelenými olivami.