Článek
Postup
01.
Začněte přípravou hráškového „vývaru“. Do horkého zeleninového vývaru přidejte hrášek. Mrazený nechte jen asi 2 minuty povolit, čerstvý asi 3 minuty provařte doměkka. Pak vývar rozmixujte dohladka a pořádně osolte, jeho chuť bude přebírat i rýže.
02.
Jemně nasekanou šalotku zpěňte na kousku másla, zbytek másla uchovávejte v chladu. Když šalotka zesklovatí, přidejte kulatozrnnou rýži (např. odrůdy arborio, carnaroli nebo vialone nano) a nechte ji v másle rovněž lehce zesklovatět – nesmí se ale začít smažit. Podlijte vínem a nechte odpařit.
03.
Podlijte naběračkou zeleného hráškového vývaru. Vždy, když se tekutina vstřebá do rýže, přidejte další naběračku horkého vývaru. Takto postupujte, dokud není rýže tak akorát měkká. Podle chuti dosolte.
04.
Pánev odstavte z plotny a přidejte na kostky nakrájené studené máslo. Vařečkou ho do horké rýže vmíchejte – skoro až zašlehejte. Máslo povolí díky horké rýži a vznikne tak kýžená krémovitost italského rizota. Nakonec vmíchejte hrášek a parmazán. Ihned podávejte.