Článek
Postup
01.
Asi hodinu před přípravou vyndejte z lednice máslo a vejce, rozinky opláchněte v horké vodě a naložte je do rumu.
02.
Mléko zahřejte na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžíci cukru z uvedeného množství a nechte asi 15 minut vzejít kvásek (jak zadělat kvásek). Prosejte oba druhy mouky se špetkou soli.
03.
Vyšlehejte změklé máslo, žloutky, cukr a vanilkový extrakt do světlé pěny. Postupně přidávejte mouku a kvásek a vypracujte hladké a pružné těsto. Těsto bude spíše měkčí a mastnější, nesmí se však lepit na stěny mísy. Na závěr zlehka zapracujte okapané rozinky a vypracované těsto nechte v teple kynout asi 50 minut.
04.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál, nožem rozdělte na kousky o velikosti menší pěsti a vypracujte bochánky. Dejte je na plech vyložený papírem na pečení a ještě nechte asi 20 minut pod utěrkou dokynout.
05.
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Nakynuté hnětýnky potřete rozšlehaným bílkem a posypte mandlovými lupínky. Pečte asi 20 minut. Když budou bochánky rychle hnědnout, přikryjte je v průběhu pečení alobalem.
Tip
Nejlepší jsou úplně čerstvé s máslem a domácí marmeládou. A jestli vám nějaké hnětýnky náhodou zbydou, můžete je použít na výrobu luxusní žemlovky.
Zaujaly vás staročeské hnětýnky?