Hlavní obsah
3,0
(340)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Vypadají jako maličké mazance, jsou jemné, nadýchané a nádherně voní vanilkou. Když připravíte těsto večer a necháte ho kynout přes noc v lednici, ráno ho jen vložíte do trouby. Na stůl servírujte dobré máslo a domácí marmeládu a pochutnáte si na té nejluxusnější snídani!

25 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
15 kusů
Těsto
  • 250 ml mléka
  • 42 g čerstvého droždí
  • 180 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 3 ks žloutků
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 hrst rozinek
  • 1 panák rumu
K dokončení
  • 1 hrst mandlových lupínků
  • 1 ks bílku
Článek

Postup

01.

Asi hodinu před přípravou vyndejte z lednice máslo a vejce, rozinky opláchněte v horké vodě a naložte je do rumu.

02.

Mléko zahřejte na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžíci cukru z uvedeného množství a nechte asi 15 minut vzejít kvásek (jak zadělat kvásek). Prosejte oba druhy mouky se špetkou soli.

03.

Vyšlehejte změklé máslo, žloutky, cukr a vanilkový extrakt do světlé pěny. Postupně přidávejte mouku a kvásek a vypracujte hladké a pružné těsto. Těsto bude spíše měkčí a mastnější, nesmí se však lepit na stěny mísy. Na závěr zlehka zapracujte okapané rozinky a vypracované těsto nechte v teple kynout asi 50 minut.

04.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál, nožem rozdělte na kousky o velikosti menší pěsti a vypracujte bochánky. Dejte je na plech vyložený papírem na pečení a ještě nechte asi 20 minut pod utěrkou dokynout.

05.

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Nakynuté hnětýnky potřete rozšlehaným bílkem a posypte mandlovými lupínky. Pečte asi 20 minut. Když budou bochánky rychle hnědnout, přikryjte je v průběhu pečení alobalem.

Foto: Autorka

Nadýchané a chutné hnětýnky vydrží až dva dny. Rozinky můžete naložit i do čaje, pokud nemáte rádi alkoholFoto: Autorka

Tip

Nejlepší jsou úplně čerstvé s máslem a domácí marmeládou. A jestli vám nějaké hnětýnky náhodou zbydou, můžete je použít na výrobu luxusní žemlovky.

Zaujaly vás staročeské hnětýnky?

Načítám