Článek
Postup
01.
Tvaroh použijte nejlépe vaničkový, pokud máte tvaroh ve staniolu, rozmíchejte ho nejdřív s asi 50 ml mléka dohladka. Přidejte vejce, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru (s tou rozhodně nešetřete!), cukr, vanilku, zakysanou smetanu a podle chuti trochu tuzemáku. Vše pořádně prošlehejte metlou dohladka a zapracujte menší rozinky.
02.
V kastrolku dejte rozehřát dostatečnou vrstvu oleje – měly by jí být aspoň 3 cm. V menším kastrolku ušetříte olej, ale šišky budete smažit na vícero várek, ve větším kastrolu potřebujete víc oleje, ale budete mít těsto usmažené rychleji.
LAHODNÉ KOBLIHY NA JINÉ ZPŮSOBY:
03.
Polohrubou mouku prosejte s práškem do pečiva a směs vmíchejte do tvarohového krému. Trošku těsta dejte do rozehřívajícího se oleje. Jakmile se začne smažit, stáhněte plotnu na střední stupeň a začněte do něj sázet šišky.
04.
Vezměte velkou lžíci a naberte ji plnou těsta. Vložte do oleje – právě jste vytvořili první šišku. Přidejte hned další. Podle velikosti kastrolu se jich vejde na jednu várku asi 5–7. Smažte zhruba 3 minuty, pak otočte a osmažte podobně dlouho i z druhé strany. Pokud mají šišky kolem sebe dost prostoru, většinou se otočí samy.
05.
Mletý mák smíchejte s cukrem. Šišky – klidně ještě horké, sypte makovým cukrem, přelijte rozehřátým máslem a podávejte.
Pokud máte droždí v zásobě, dopřejte si klidně klasické koblihy. A nezapomeňte, že zítra, na Zelený čtvrtek, byste si měli upéct kynuté jidáše!