Článek
Postup
01.
Z poloviny mléka, lžičky cukru a kvasnic nechte vzejít kvásek, mezitím v míse smíchejte hladkou mouku, zbytek cukru a špetku soli. Když je kvásek nakynutý, nalijte ho k mouce, přidejte vejce a máslo a za postupného přilévání zbytku teplého (ale ne horkého!) mléka, vypracujte středně tuhé těsto. Použít můžete vařečku nebo vám skvěle pomůže šlehač s hnětacími háky zapnutý na nízkou rychlost. Hotové těsto uložte do mísy překryté čistou utěrkou a dejte asi na 40 minut kynout na teplé místo.
02.
Mezitím si připravte náplň: namleté ořechy smíchejte s namletými piškoty (dvě polévkové lžíce si dejte bokem), přidejte asi dvě třetiny mléka a broskvový džem a nechte chvíli odstát, aby do sebe ořechy mohly nasáknout vlhkost. Podle potřeby přidejte ještě zbytek mléka; hotová náplň by neměla být moc hustá (ale ani zcela tekutá), jinak by se špatně roztírala.
03.
Troubu zapněte na 175 stupňů. Nakynuté těsto rozdělte na tři části a postupně je rozválejte na jemně moukou poprášené pracovní desce na asi 1–2 mm silný plát. Takto rozválené těsto natřete ořechovou náplní a zaviňte do tenkých roládek.
04.
Do formy roládky naskládejte do spirály jako šneka. Jednoduše je k sobě vždy připojte a mezi jednotlivými závity nechte místo na ovoce. Broskve očistěte, vypeckujte a nakrájejte na osminky. Ty vedle sebe naskládejte do vnitřní spirály šneka. Připravený koláč posypejte odloženou piškotovo-ořechovou směsí a pečte ho asi 20 minut dozlatova.
Místo ořechové směsi navrch koláče můžete zvolit různé obměny: těsto můžete potřít rozšlehaným vejcem, posypat třtinovým či skořicovým cukrem nebo koláč až po upečení potřít rozehřátým broskvovým nebo meruňkovým džemem – ten vytvoří krásnou glazuru.