Hlavní obsah
3,6
(12)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

S chladným počasím zase přijde k chuti hutnější kynuté těsto. Dnešní recept berte jako broskvovou vzpomínku na léto a zároveň ořechové připomenutí začátku podzimu. Navnaďte se na víkendové pečení!

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto na formu o průměru 26–28 cm
  • 300 g hladké mouky
  • 110 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 40 g cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 75 g másla
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 70 g vlašských ořechů
  • 80 ml mléka
  • 2 lžíce broskvové marmelády
  • 5 ks broskví
  • 30 g dětských piškotů
Článek

Postup

01.

Z poloviny mléka, lžičky cukru a kvasnic nechte vzejít kvásek, mezitím v míse smíchejte hladkou mouku, zbytek cukru a špetku soli. Když je kvásek nakynutý, nalijte ho k mouce, přidejte vejce a máslo a za postupného přilévání zbytku teplého (ale ne horkého!) mléka, vypracujte středně tuhé těsto. Použít můžete vařečku nebo vám skvěle pomůže šlehač s hnětacími háky zapnutý na nízkou rychlost. Hotové těsto uložte do mísy překryté čistou utěrkou a dejte asi na 40 minut kynout na teplé místo.

02.

Mezitím si připravte náplň: namleté ořechy smíchejte s namletými piškoty (dvě polévkové lžíce si dejte bokem), přidejte asi dvě třetiny mléka a broskvový džem a nechte chvíli odstát, aby do sebe ořechy mohly nasáknout vlhkost. Podle potřeby přidejte ještě zbytek mléka; hotová náplň by neměla být moc hustá (ale ani zcela tekutá), jinak by se špatně roztírala.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Troubu zapněte na 175 stupňů. Nakynuté těsto rozdělte na tři části a postupně je rozválejte na jemně moukou poprášené pracovní desce na asi 1–2 mm silný plát. Takto rozválené těsto natřete ořechovou náplní a zaviňte do tenkých roládek.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Do formy roládky naskládejte do spirály jako šneka. Jednoduše je k sobě vždy připojte a mezi jednotlivými závity nechte místo na ovoce. Broskve očistěte, vypeckujte a nakrájejte na osminky. Ty vedle sebe naskládejte do vnitřní spirály šneka. Připravený koláč posypejte odloženou piškotovo-ořechovou směsí a pečte ho asi 20 minut dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Místo ořechové směsi navrch koláče můžete zvolit různé obměny: těsto můžete potřít rozšlehaným vejcem, posypat třtinovým či skořicovým cukrem nebo koláč až po upečení potřít rozehřátým broskvovým nebo meruňkovým džemem – ten vytvoří krásnou glazuru.

Energetická hodnota celkem - 1 koláč
Energie12 628,95 kJ
Bílkoviny73,02 g
Tuky116,49 g
Sacharidy409,89 g
Sůl1,57 g
SAFA41,97 g
Vláknina30,65 g
Cukry158,23 g
Související témata:

Načítám