Článek
Chcete se za dlouhých zimních večerů zahřát, osvěžit a zároveň dodat tělu důležité látky? Využijte zářivé plody šípkové růže a uvařte si z nich čaj. Získáte tak významné vitaminy a antioxidanty, včetně flavonoidů, karotenoidů (lykopen), polyfenolů, katechinů a dalších fytochemikálií. A pokud nápoj připravíte správným způsobem, neochudíte se ani o vitamin C, který se jinak tepelnou úpravou ztrácí.
Čaj z šípků podpoří imunitní systém, pomůže s kožními neduhy, chronickou bolestí, poruchami trávení, zánětlivými stavy, jako je artritida či dna, s vysokým cholesterolem i krevním tlakem. Podle některých studií může dokonce snížit riziko srdečního selhání a rakoviny.
Domácí nápoj bez ztráty céčka
Šípkový čaj můžete koupit anebo vyrobit. Čerstvé plody šípkové růže je třeba usušit, rozemlít, rozmixovat nebo roztlouct v hmoždíři. Dvě čajové lžičky této základní ingredience zalijte litrem vody ne teplejší než 50 stupňů – aby nedošlo k ztrátě vitaminu C. Můžete přidat i pár lístků máty nebo meduňky. Nechte louhovat přes noc, poté sceďte a popíjejte – klidně s medem. Vylouhované šípky lze ještě dvakrát zalít horkou vodou a vychutnat si intenzivní chuť. Louhujte 15 až 20 minut. Optimální dávka, kterou je vhodné dodržet, představuje tři šálky denně – preventivně i při obtížích.
Léčivé jsou i květy
„Pro intenzivnější léčivé účinky rozemelte šípky až před samotnou přípravou,“ doporučuje Kateřina Halamová, lektorka kurzů zdravé stravy, a dodává: „Pijte ideálně po jídle i jako prostředek zlepšující trávení.“ Další způsob přípravy nápoje ze šípků popisuje Iva Víravová, nutriční poradkyně z Hradce Králové: „Šípek můžete přes noc namáčet také v celku. A ráno pak jen zahřát.“
„Posilující a čisticí účinek mají i květy růže šípkové – lze si z nich připravit lahodný nálev. Stačí zalít hrst sušených okvětních lístků litrem horké vody a louhovat deset minut,“ radí Kateřina Halamová s tím, že nálev lze použít i na omývání pleti či ran. Zásady pití jsou stejné jako u čaje z plodů.
Podpoří srdce i trávení
Řada rozsáhlých výzkumů potvrdila, že antioxidanty (například lykopen), které šípky obsahují, snižují četnost výskytu onemocnění srdce, a jejich boj proti oxidačnímu stresu má dokonce protirakovinné účinky. Působí protizánětlivě, takže mají blahodárný vliv na ústup chronických bolestí a kožních problémů. Regulují rovněž pohyby střev a zajišťují správné vstřebávání živin.
Odplaví škodliviny a posílí imunitu
Šípkový čaj má projímavé a diuretické účinky – podpoří tak vylučování nahromaděných toxinů, tuků a soli. Příznivě se to podepíše i na řešení zácpy, pomalého metabolismu a oslabené obranyschopnosti – ne nadarmo se říká, že velká část imunity sídlí ve střevech.
Na co si dát pozor
Šípek je opravdu silný pomocník, a proto může vyvolat i nepříjemné vedlejší účinky, například nespavost, průjem či zácpu, nadýmání, nevolnost a zvracení. Aktivní sloučeniny mohou také částečně bránit srážení krve a tím zvyšovat krvácivost, takže lidé s poruchami srážlivosti či užívající léky na ředění krve by měli čaj popíjet střídmě. Kvůli hormonálním a analgetickým účinkům by se pití šípkového čaje měly vyvarovat i těhotné, zejména v prvním trimestru.
A jak často pijete šípkový čaj vy? Nechutná vám? Zkuste si vyrobit sladký šípkový sirup.