Článek
Potěšte návštěvu netradičním pohoštěním – utopenci jsou skvělý a chutný nápad. Hlavně nemusíte nic mazat ani krájet, navíc si je můžete připravit předem. A pak je stačí naložit na talířek a je hotovo.
Postup
01.
Ve velkém hrnci svařte vodu s octem a kořením a nechte úplně vychladnout. Když zalijete utopence teplým nálevem, dřív se rozleží, ale na hladinu může vyplavat rozpuštěný tuk z uzeniny a nevypadá to nijak lákavě.
02.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Špekáčky oloupejte (tenhle krok nevynechte, utopenci bez slupky lépe nasáknou lákem a jsou chutnější), po délce je překrojte, ale nedokrojte. Špekáčky rozevřete, řeznou stranu velmi lehce opepřete, přidejte kolečko cibule, přiklopte a případně spíchněte párátkem.
03.
Do velké lahve vymyté vařící vodou nasypejte vrstvu nakrájené cibule. Těsně vedle sebe naskládejte vrstvu špekáčků, přihoďte feferonku a zasypejte je další vrstvou cibule. Takhle pokračujte, až jsou všechny špekáčky v lahvi. Vrchní vrstvu bude tvořit cibule, feferonky použijte podle uvážení a síly.
04.
Vše zalijte připraveným nálevem, uzavřete a dejte do silvestra uležet do chladu. Vydrží však mnohem déle, pokud se udržíte a nesníte je hned. Podávejte s chlebem.
Tip: Řeznou stranu špekáčků můžete před naložením potřít hořčicí, případně do nálevu přihodit pár stroužků česneku.
Rádi hostům nabízíte masové dobroty? Zkuste recept na nakládaný bůček zastudena.