Hlavní obsah
3,1
(243)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Nejlepší způsob, jak do těla dostat dávku bílkovin, je přirozená cesta skrze základní suroviny. Sáhněte po nich a uvařte si polévku nabitou proteiny. O luštěninách a quinoi se ví, že jsou jejich bohatým zdrojem.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks mrkve
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 plechovka krájených sterilovaných rajčat
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 30 g quinoy
  • 100 g fazolových lusků
  • 40 g červené čočky
  • 100 g sterilované cizrny
  • 1 lžíce listové petržele
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm zpěňte.

02.

Přidejte mrkev nakrájenou na kolečka silná asi půl centimetru a celer pokrájený na kostky. Pozvolna opékejte asi pět minut.

03.

Pak vložte najemno nakrájený česnek a římský kmín. Chvíli míchejte na mírném žáru, aby se česnek i kmín rozvoněly. Zalijte krájenými rajčaty, vývarem, osolte, opepřete a přiveďte k varu.

04.

Do polévky přisypejte propláchnutou quinou a vařte.

05.

Fazolky zbavte stopek a překrojte napůl. Po 10 minutách varu je přidejte do polévky spolu s červenou čočkou a vařte, dokud fazolky i čočka nezměknou. Bude to trvat dalších zhruba 10 minut. Chvíli před dokončením přidejte propláchnutou cizrnu a ještě chvilku povařte.

06.

Stáhněte z plotny a vmíchejte najemno pokrájenou petržel a můžete podávat.

Máte rádi zdravá, hustá, sytá a jednoduchá podzimní jídla? Vynikající jsou polévky z pečené zeleniny: dýňová, květáková a z červené řepy. Anebo zkusíte nejlepší recept na italskou zeleninovou polévku minestrone s fazolemi a zelím?

Načítám