Hlavní obsah

Být single jako jediná cesta ke štěstí? Existují lidé, kteří potřebují žít sami a pro vztah se nenarodili

Foto: Perfect Wave, Shutterstock.com

Foto: Perfect Wave, Shutterstock.com

Každý byl někdy sám. Než našel vhodný protějšek nebo než si po rozchodu vyléčil zlomené srdce a zase se zamiloval. Ale existují i lidé, kteří jsou single pořád. A ne proto, že by měli takovou smůlu v lásce, ale protože chtějí. Je to jejich přirozenost, jsou tak šťastní a neměli by na tom nic měnit. Poznáváte se?

Článek

Když jste mladí a single, je to v pořádku. Potřebujete se takzvaně vyblbnout, najít sami sebe a pak někoho k sobě. Když vám vztah nevyjde, opět jste nějaký čas bez partnera – abyste se dali do kupy, zahojili si rány a mohli s někým jiným začít znova. Ale když jste sami, nejste ani mladí, ani po rozchodu, a dokonce ani nikoho pro stálý vztah nehledáte, protože jste jako single šťastní a spokojení? Pak si o vás může leckdo v okolí říct, že jste divní, líní, nepřizpůsobiví, sobečtí a kariérističtí… Jenže spíš jste člověk, kterému se v angličtině říká „single at heart“ neboli single v srdci, tedy ten, kdo žije šťastně právě proto, že je sám.

Život ve vztahu není nic pro vás

S termínem single at heart přišla americká psycholožka Bella DePaulo (a je to i název knihy, kterou napsala). Podle ní existují lidé, kteří nejsou stvořeni k životu v páru. Naopak jejich podstatou je single život, netouží po hledání romantické lásky a spřízněné duše ani po svatbě, zakládání rodiny či plození dětí. Jsou to jedinci se silnou autonomií, láskou k sobě samým, pro které jsou volnost a svoboda nejcennější komodity.

Ale jejich okolí to často vnímá jinak – prý jsou to lenoši a sobci. „Společnost často vyvíjí velký tlak na jednotlivce, aby byli ve vztahu. A to může být pro ty, kdo jsou v jádru single, zdrcující a frustrující. Je důležité si uvědomit, že být v srdci svobodný je naprosto normální,“ tvrdí izraelský sociolog Elyakim Kislev.

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Někdo je „úplný“ jen ve vztahu, i když si dokáže samotu krásně užít, jiný je naopak zcela spokojený sám, ačkoliv jinak miluje společnost okolo sebeFoto: Halfpoint, Shutterstock.com

5 znaků, že jste šťastný single

Přijmout tuto svou „single podstatu“, přestat se trápit, co si myslí okolí či očekává společnost, je mnohem zodpovědnější a méně sobecké než se vdát či oženit, pořídit si děti a později přiznat, že tohle není nic pro vás. Jenže jak včas poznat, že zrovna vy jste šťastný single? Toto jsou základní signály:

1. Jste rádi sami: Nemusíte patřit mezi introverty. Mezi lidmi je vám fajn, umíte se s nimi bavit, užívat si jejich společnost, ale stejně tak dobře vám je o samotě se svými myšlenkami a koníčky. Nemáte potřebu se stále obklopovat lidmi, klidně si zajdete sami na oběd nebo si vyrazíte na dovolenou bez doprovodu a není vám líto, že páteční večer nejdete na večírek, ale moc rádi zůstanete sami doma.

2. Zaměřujete se na osobní růst: Máte potřebu se někam neustále posouvat. Dáváte si nejrůznější studijní či pracovní cíle, pořád se učíte novým věcem. Jakákoli další dovednost a obecně osobní rozvoj vás činí šťastnými a naplňuje vás.

3. Svoboda a volnost jsou pro vás zásadní: Těžce snášíte cokoli, co vás nějakým způsobem svazuje: školní uniformou či pevnou pracovní dobou počínaje a striktními plány a pravidly konče. Nesnesete, aby o vás (vašem čase či činnostech) rozhodoval kdokoli jiný.

4. Kompromisy vám nejdou: Obecně nejste dobří v dělání kompromisů a uzavírání dohod – a už vůbec ne v ústupcích. V práci se možná ještě čas od času přemůžete, ale představa, že to děláte dnes a denně ve vztahu, vás doslova děsí.

5. Víte, co chcete: V žádném případě nejste nerozhodní, naopak míváte ve věcech dost jasno. Víte, jací jste či nejste, a moc dobře víte, co od sebe a života chcete. Znáte své potřeby, touhy, plány – a jsou u vás na prvním místě.

Načítám