Hlavní obsah

Je mi přes čtyřicet a jsem sama. Chlapa chci, ale jsou přebraní

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Je jí 42 a posledních pět let je sama. Roky předtím žila v dlouhodobém vztahu, myslela, že vyvrcholí svatbou a založením rodiny, ale nakonec přišel rozchod. A najít si nového partnera se Tereze už dlouho nedaří, tvrdí, že chlapi v jejím věku jsou prostě přebraní. Měla by ze svých představ slevit, nebo je odsouzena zůstat single?

Článek

Začalo to tak, jak většina milostných vztahů, jen tenhle happy endem neskončil ani náhodou. Tereza potkala svého nyní už expartnera, když jí bylo asi 25. Byla to velká láska, která se vyvíjela přesně tak, jak si vysnila. Tedy zpočátku. „Asi po dvou letech randění jsme si pronajali byt a začali spolu opravdu žít. A pořád to bylo super,“ vzpomíná mladá žena.

Vztah zamrznul

Ale jak se oba posouvali v práci, i finančně se jim dařilo čím dál tím lépe, začali se paradoxně jeden druhému vzdalovat. „Já naši lepší životní situaci vnímala jako šanci založit rodinu, můj ex spíš jako možnost svobodnějšího života. Ale nikdy mi neřekl, že nechce děti, ženit se a podobně, jen to vždy oddaloval a odbýval větami typu ‚uvidíme, nemusíme spěchat‘ a podobně,“ popisuje Tereza.

Dnes už ví, že měla vztah ukončit mnohem dřív, ne slepě věřit, že jednou její partner změní názor. Pocit, že je potřeba se hnout z místa, přišel až v jejích 37 letech. „Došla mi trpělivost, řekla jsem mu, že na prahu čtyřicítky nechci žít tak, jako by nám bylo pořád dvacet, a on jen přikývl, že to chápe,“ dodává Tereza, která se tehdy s přítelem rozešla.

Od té doby je ale single. Proč? „Protože chlapi jsou přebraní. Buď jsou to staří mládenci, kteří chtějí svobodný život podobně jako můj ex, nebo ženáči, co hledají milenku, nebo rozvedení tátové od tří dětí, co shánějí hospodyni a chůvu,“ říká Tereza. Ta už vlastně ani nedoufá, že by se jí podařilo založit vlastní rodinu (i když si před lety nechala zmrazit vajíčka), užívá si spíš společnost svých dvou neteří a synovce, ale fajn chlapa pro život, s nímž by jí bylo dobře, by rozhodně brala.

Nešťastná věková kategorie

Nelze samozřejmě všechny muže ve věkové kategorii 40+ házet do jednoho pytle, ale úplně daleko od pravdy Tereza není. Faktem je, že najít si protějšek (a platí to i pro muže, kteří hledají partnerku) je v tomto věku obtížnější. „Single ženy po 35. roce života patří mezi nejsilnější skupinu našich klientů. Většinou přicházejí se zadáním, že si chtějí najít životního partnera, ale mají dlouholeté a opakující se negativní zkušenosti,“ potvrzuje životní koučka Lenka Procházka.

Ano, velká část lidí v tomto věku je opravdu zadaná, a ti, co jsou single, jsou velmi často programovými zastánci svobodného života, obzvlášť pak muži jsou zvyklí na své pohodlí a neradi ze svých zvyklostí slevují.

Foto: simona pilolla 2, Shutterstock.com

Single ženy po 35. roce často zůstávají samy, roli hrají i jejich předchozí negativní zkušenostiFoto: simona pilolla 2, Shutterstock.com

Slevujte jen tam, kde to jde

První, co vám možná vytane na mysli, je, že ženy typu Tereza holt musí slevit ze svých nároků. Ale tak snadné to není. „Jde o to, v jaké oblasti slevovat. Můžete slevit třeba v tom, že váš možný protějšek není blonďák a nepracuje jako vysoký manažer, ale je schopen se uživit jiným způsobem. Nemůžete však slevit v oblasti, která je pro vás důležitá a patří mezi vaše hlavní kritéria pro fungující vztah,“ vysvětluje Procházka. A to přesně by si každá žena měla sama v sobě ujasnit. Co jsou a nejsou její priority, na čem lpí možná zbytečně a co je prostě nutnost.

V případě rozvedených mužů, kteří jsou samozřejmě velmi často potenciálními partnery žen, jako je Tereza, rozhodně není vhodné tuto variantu zavrhnout na první dobrou. Ano, nejspíš není dobré se zaplést s někým, kdo nemá vyřešenou minulost a vztah s exmanželkou, špatně vychází se svými dětmi, přičemž nic dobrého nevěstí ani to, že se s nimi nevídá (co je to za muže, co se nestará o své děti?).

Ale fakt, že mu to v minulosti ve vztahu nevyšlo, nemusí být handicap, koneckonců i vy máte za sebou nějakou milostnou historii, jen jste ji nestvrdili na úřadě a nejsou v ní děti.

Zůstat single navždy? Zbytečné

I single ženy jsou šťastné a rozhodně není vždy nutné mít ke spokojenému životu manžela a dvě děti. Ale vzdát to, i když po rodinném životě toužíte, a programově se nastavit tak, že už do svého života nikoho nepustíte, by byla chyba. „Zdravým řešením je zjistit, proč jste vlastně delší čas single, co je hlubší příčinou vašeho osamocení. Při práci s klientkou většinou příčinu najdeme v jejím vztahovém nastavení, protože dlouhodobá samota je nejčastějším obranným mechanismem zlomeného srdce,“ vysvětluje Procházka.

Jakmile ale porozumíte samy sobě, tomu, proč jste si v minulosti vybíraly nevhodné partnery, začnou se tyhle vaše vztahové vzorce rozpouštět. „Najednou tyto ženy začnou přitahovat jiné typy mužů a často toho svého nakonec potkají,“ tvrdí Procházka.

Vztah s rozvedeným mužem může být pohodový, krásný a fungující. Ale samozřejmě i komplikovaný. Vzala jsem si muže s dětmi a starám se o ně pořád jenom já. On doma nic nedělá. Už to nezvládám!

Načítám