Článek
Postup
01.
Očistěte maso a nakrájejte ho na menší kostky. Jednu opravdu velkou cibuli (nebo dvě menší) oloupejte a nakrájejte nadrobno.
02.
Ve větším hrnci rozehřejte sádlo, vsypejte cibuli, osolte, opepřete a cibuli za stálého míchání opečte dosklovata. Přidejte nakrájené maso a opečte ho ze všech stran. Maso pustí šťávu – hrnec nechte odklopený a za občasného míchání ji nechte vydusit až na tuk. V téhle chvíli se začne rozpadat i cibule: nejenomže tak jídlo příjemně zahustí a dodá mu chuť, na talíři pak ani nenajdete její kousky, které někomu můžou vadit.
03.
Až se šťáva vydusí a pod masem zůstane jenom tuk, stáhněte hrnec částečně z plamene. Přidejte rajčatový protlak, kmín a mletou červenou papriku a všechno dobře rozmíchejte v horkém tuku. Přilijte tolik vývaru, aby bylo maso z poloviny potopené, hrnec vraťte na oheň a přidejte menší bobkový list. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a přiklopené maso zvolna duste asi 30 minut.
Tip: Pro pikantnější chuť přidejte trochu pálivé papriky nebo chilli.
04.
V mezičase nastrouhejte čerstvé zelí na jemné nudličky (budete potřebovat polovinu menšího zelí nebo čtvrtku opravdu velké hlávky). Až bude maso z poloviny měkké, přidejte ho do hrnce, promíchejte a přilijte ještě trochu vývaru. Duste pod pokličkou asi 10 minut.
05.
Přidejte ocet a krátce povařte. V hrnku prošlehejte metličkou smetanu s hladkou moukou. Za stálého míchání vlijte do hrnce a povařte na mírném ohni ještě asi 15 minut, občas promíchejte. Odstavte, nechte chvíli odpočinout a podávejte s knedlíkem nebo čerstvým chlebem. Na talíři můžete přidat i kopeček zakysané smetany.
Ten pravý segedínský guláš bude ale samozřejmě vždy chutnější z domácího kysaného zelí. A na přípravu vám postačí jenom tři ingredience.