Článek
Postup
Jako odměrku používám hrnek o objemu 250 ml.
01.
Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si pekáček: vymažte ho máslem a vysypejte hrubou moukou. Polohrubou mouku prosejte s práškem do pečiva a špetkou soli.
02.
Do větší mísy rozklepněte celá vejce, přidejte krupicový cukr a pořádně je prošlehejte, až výrazně zvětší objem a zesvětlají. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a vychlazenou smetanu a ještě jednou pořádně prošlehejte.
03.
K našlehané vaječné směsi po částech přimíchejte pomocí stěrky prosátou mouku s práškem do pečiva. Těsto vylijte na plech a hustě posypejte drobným ovocem.
04.
Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, až vyjde špejle zapíchnutá doprostřed suchá a povrch bublaniny začne lehce zlátnout. Nechte zchladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.
Recepty na hrníčkové koláče jsou o prázdninách k nezaplacení. Už jste zkoušeli cuketovou buchtu na plech? Skvělá je i hrníčková bábovka s kávou a rumem a skořicové řezy s ovocem.