Článek
Postup
01.
Želatinu zalijte ¾ hrnku horké vody nebo libovolné ovocné šťávy a nechte rozpustit.
02.
Cukr, kukuřičný sirup (koupíte na internetu a ve zdravých výživách), ½ hrnku vody a sůl deset minut povařte. K želatině přidejte vanilku a kapičku barviva (lze vynechat) a elektrickým šlehačem začněte šlehat.
03.
Za stálého šlehání pomalu přilévejte téměř vroucí sirup a směs vyšlehejte do husté pěny. Trvá to asi 15 minut.
04.
Do máslem vymazaného pekáčku (asi 20 × 30 cm) vlijte polovinu pěny, podle chuti posypejte nahrubo nasekanými pistáciemi, mandlemi nebo lyofilizovaným ovocem, překryjte zbytkem krému a nechte několik hodin nebo do druhého dne zatuhnout.
05.
Hmotu nakrájejte na kostičky. Můžete je ještě obalit v kokosu, drcených oříšcích nebo dalším ovoci.
Tip: Tekutinu, jíž zaléváte želatinu, můžete ochutit i jednou dvěma lžícemi růžové vody nebo v ní vyvařit lžíci sušené levandule. Stejně tak lze vyrobit žužú kávové nebo ovocné při použití ovocné šťávy.
Máte ve svém okolí někoho, kdo je vysloveně závislý na cukru?