Článek
Jestli nemáte po ruce čerstvé lesní houby, sáhněte po kupovaných žampionech, v závinu budou chutnat skvěle. Když ho chcete připravit sytější, přidejte na těsto před náplní ještě vrstvu ricotty promíchané s vejcem.
Postup
01.
Čerstvé houby nakrájejte na plátky, slaninu pokrájejte na kostičky, sušená rajčata na proužky a cibuli na kolečka.
02.
V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte cibuli, slaninu i houby a vše společně opečte. Vmíchejte kmín a nechte ho rozvonět. Poté přidejte do směsi nasekaný tymián a rajčata, promíchejte a podle chuti osolte a opepřete.
03.
Směs v pánvi nechte trochu vychladnout. Mezitím vyválejte těsto do tvaru obdélníku o velikosti asi 20 × 30 cm. Těsto položte na plech vyložený pečicím papírem. Naneste na něj houbovou náplň tak, aby okraje zůstaly volné.
04.
Těsto opatrně zaviňte, okraje k sobě pevně zmáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. Hotový závin potřete rozšlehaným vejcem a nakonec ho na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára.
05.
Závin pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
Tip: Chcete-li mít jistotu, že bude závin držet pěkný tvar, použijte na pečení chlebíčkovou formu.
Houbová sezona díky krásnému počasí ještě nekončí. Vyrazte do lesa a připravte si tradiční staročeskou kulajdu nebo lahodnou omáčku z lišek, co zachutná celé rodině.