Článek
Postup
01.
Nejprve si připravte (klidně i den dopředu) citronový krém – lemon curd. Nejprve citron důkladně omyjte, ideálně použijte citron s chemicky neošetřenou kůrou. Na jemném struhadle u obou nastrouhejte žlutou část kůry. Rozkrojte je a vymačkejte z nich šťávu.
02.
Do menšího litinového hrnce nalijte šťávu z citronů (může být i s dužinou), přidejte kůru, cukr a žloutky. Na mírném plameni tuto směs důkladně metlou stále šlehejte, dokud nezačne houstnout.
03.
Nyní do hrnce přidejte nakrájené máslo a opět šlehejte do zhoustnutí asi minutu. Krém nechte vychladnout a skladujte ho v uzavíratelné sklenici v chladničce.
04.
Nyní je čas na kokosové sušenky. Do mísy nasypte nejdříve sypké suroviny – mouku, cukr a kokos. Společně je promíchejte. Nyní přidejte do mísy nakrájené studené máslo a žloutek. Teď v robotu nebo rychle rukama (aby máslo nezačalo příliš tát) vše společně zpracujte v hladké kompaktní těsto. To zabalte do potravinářské fólie a dejte minimálně na hodinu do chladničky.
05.
Horkovzdušnou troubu si předehřejte na 180 stupňů. Na válu si ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet. Vál a váleček posypte hladkou moukou a těsto vyválejte na placku asi 2–3 mm tenkou.
06.
Nyní vykrajovátkem tvořte kolečka. Přeneste je na plech s pečicím papírem a dejte je péct na cca 4–5 minut. Jakmile začnou jejich okraje zlátnout, vyndejte je z trouby a nechte je zchladnout.
07.
Vychladlá kolečka k sobě slepujte citronovým krémem a nakonec je pocukrujte moučkovým cukrem.