Článek
Bramborové buchty můžete ještě ochutit. Přidejte do nich bylinky nebo koření a hned změní tón celého pokrmu. Také si je můžete upéct místo klasických housek.
Postup
01.
Začněte buchtami. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, poté je dejte vařit doměkka do osolené vody. Uvařené brambory slijte, promíchejte se 100 g másla a rozšťouchejte je na kaši.
02.
V menší misce připravte kvásek z droždí, cukru a teplé vody. Vše promíchejte vidličkou a nechte vzejít na teplém místě.
03.
Do mísy robota dejte mouku, vejce, kaši, vzešlý kvásek a sůl. Za pomoci nástavce „hák“ vše propracujte v hladké a nelepivé těsto. Mísu robota přikryjte utěrkou a dejte asi na 1 hodinu kynout do tepla.
04.
Po vykynutí těsto opět propracujte a vytvarujte z něj 24 stejných kuliček, které naklaďte vedle sebe do máslem vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy. Nechte kynout dalších 20 minut, potřete rozpuštěným máslem a pečte při 200 °C asi 20 minut dozlatova.
05.
Na omáčku si nejprve najemno nakrájejte oloupanou cibuli. Opečte ji na másle dozlatova, ale dávejte pozor, aby se nepřipálila. Cibulku zaprašte moukou a připravte bílou jíšku. Vše zalijte vývarem, rozmíchejte a nechte za občasného míchání vařit asi 20 minut.
06.
Poté vmíchejte 2 lžíce nastrouhaného křenu, provařte a přidejte sůl, pepř, cukr a citronovou šťávu. Do omáčky přilijte smetanu a přestaňte vařit. Vše promixujte ponorným mixérem, vmíchejte ještě 2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu a dle vašich preferencí dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou.
07.
Křenovou omáčku podávejte s bramborovými buchtami a na páře ohřátým uzeným masem. Pro větší intenzitu chutě vše ještě zastrouhejte křenem.
Nejlepší české omáčky: 50 tradičních i dietních receptů na jednom místě!