Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Křenovka s knedlíkem a uzeným je česká klasika, která si zaslouží pořádnou porci pozornosti. Proto jsme ji vylepšili o buchty! Nebojte se, nejsou povidlové nebo makové, ale pečené z brambor, takže se k příjemně pikantní omáčce skvěle hodí.

30 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Bramborové buchty
  • 500 g brambor
  • 1 lžička soli do vody na vaření
  • 100 g másla
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce teplé vody
  • 500 g hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 50 ml mléka
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce másla na vymazání
  • 2 lžíce másla na vymazání
Křenová omáčka
  • 100 g másla
  • 2 ks cibule
  • 40 g hladké mouky
  • 500 ml masového vývaru
  • 130 ml smetany ke šlehání
  • 1 ks čerstvého křenu
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
K podávání
  • 1 kg uzeného masa
Článek

Bramborové buchty můžete ještě ochutit. Přidejte do nich bylinky nebo koření a hned změní tón celého pokrmu. Také si je můžete upéct místo klasických housek.

Postup

01.

Začněte buchtami. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, poté je dejte vařit doměkka do osolené vody. Uvařené brambory slijte, promíchejte se 100 g másla a rozšťouchejte je na kaši.

02.

V menší misce připravte kvásek z droždí, cukru a teplé vody. Vše promíchejte vidličkou a nechte vzejít na teplém místě.

03.

Do mísy robota dejte mouku, vejce, kaši, vzešlý kvásek a sůl. Za pomoci nástavce „hák“ vše propracujte v hladké a nelepivé těsto. Mísu robota přikryjte utěrkou a dejte asi na 1 hodinu kynout do tepla.

04.

Po vykynutí těsto opět propracujte a vytvarujte z něj 24 stejných kuliček, které naklaďte vedle sebe do máslem vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy. Nechte kynout dalších 20 minut, potřete rozpuštěným máslem a pečte při 200 °C asi 20 minut dozlatova.

05.

Na omáčku si nejprve najemno nakrájejte oloupanou cibuli. Opečte ji na másle dozlatova, ale dávejte pozor, aby se nepřipálila. Cibulku zaprašte moukou a připravte bílou jíšku. Vše zalijte vývarem, rozmíchejte a nechte za občasného míchání vařit asi 20 minut.

06.

Poté vmíchejte 2 lžíce nastrouhaného křenu, provařte a přidejte sůl, pepř, cukr a citronovou šťávu. Do omáčky přilijte smetanu a přestaňte vařit. Vše promixujte ponorným mixérem, vmíchejte ještě 2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu a dle vašich preferencí dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou.

07.

Křenovou omáčku podávejte s bramborovými buchtami a na páře ohřátým uzeným masem. Pro větší intenzitu chutě vše ještě zastrouhejte křenem.

Nejlepší české omáčky: 50 tradičních i dietních receptů na jednom místě!

Energetická hodnota celkem - 6 porcí
Energie28 743,72 kJ
Bílkoviny254,57 g
Tuky395,09 g
Sacharidy564,29 g
Sůl43,01 g
SAFA189,84 g
Vláknina45,75 g
Cukry68,96 g
Související témata:
Křenová omáčka

Načítám