Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tuto rybí pochoutku jistě znáte z obchodů s lahůdkami nebo si ji možná pamatujete jako klasickou hospodskou chuťovku. Zavináče si můžete docela jednoduše připravit i doma – chce to jen trochu trpělivosti, aby se dobře rozležely. A pak je můžete třeba darovat jako jedlý dárek.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
lák
  • 500 ml octa
  • 500 ml vody
  • 70 g soli
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 4 ks bobkového listu
  • 8 kuliček nového koření
  • 1 lžička celého černého pepře
zavináče
  • 4 ks filetu z bělomasé ryby
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 ks mrkve
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 ks cibule
Článek

Jestli se vám nepovede drobné kůstky zcela odstranit před marinováním, pohodlně je odstraníte poté. Navíc malé kostičky se v láku zcela rozpustí.

Postup

01.

Z poloviny ingrediencí na lák svařte nálev, provařte ho asi 10 minut.

02.

Rybí filety s kůží (z cejna, plotice, tlouště, kapra...) očistěte od kůstek, šupin a ploutví. Osolte je a opepřete.

03.

Filety zalijte ve vhodné nádobě připraveným nálevem, aby byly zcela ponořené, a nechte je v chladničce pět dní marinovat.

04.

Mrkev oloupejte a nakrájejte na klínky. Oloupanou cibuli nasekejte na měsíčky. Do každého filetu zabalte část kysaného zelí, klínky mrkve a měsíčky cibule. Zavináče zajistěte párátkem.

05.

Svařte lák z druhé poloviny surovin a zalijte jím zavináče ve velké zavařovací sklenici. Nechte znovu odpočívat další 2–3 dny. Pak je můžete servírovat s čerstvým domácím pečivem a vychlazeným pivem.

Načítám