Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Zdeňka Hanáková

Foto: Zdeňka Hanáková

Máte rádi voňavou a barevnou indickou kuchyni? Tak to se neobejdete bez pořádné kari pasty. Receptů na ni je snad tolik, kolik je kuchařů v Indii. Svůj oblíbený nám prozradila Valijah Rashidová, autorka knih o indické kuchyni a lektorka kurzů vaření.

10 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 skleničku
  • 1 lžíce celého římského kmínu
  • 1 lžíce čerstvého koriandru
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžíce listů pískavice
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 6 stroužků česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 3 snítky čerstvého koriandru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1,5 dl oleje
Článek

Postup

01.

Celá koření opečte nasucho na pánvi. Pánví potřásejte, ať se opeče ze všech stran. Nechte ho rozvonět, a až začnou semínka praskat, pánev odstavte a nechte zchladnout.

02.

Poté je přesypejte do vyšší užší nádoby, přidejte sůl, mleté koření, najemno nakrájený česnek, nastrouhaný zázvor a snítky čerstvého koriandru včetně stonků. Zalijte olejem tak, aby šla směs dobře rozmixovat a rozmixujte na hladkou pastu.

Tip: Do základu přidejte i chilli papričku, množství dolaďte podle její síly a své chuti.

03.

Směs přendejte do čisté skleničky a povrch ještě zalijte olejem tak, aby pevné části zůstaly pod hladinou a pasta se nezačala kazit. Skladujte v lednici a dávkujte čistou lžičkou.

Tip: Do pasty můžete přidat své oblíbené koření: já v ní mám ráda hřebíček a kardamom.

Jak pastu používat? Na dostatečném množství tuku zpěňte opravdu nadrobno nasekanou cibuli a přidejte pořádnou lžíci kari pasty. Když začne cibule zlátnout, přidejte oloupané rajče nakrájené na malé kostičky. Šťávu z rajčete trpělivě vyduste na tuk a máte připravený základ na domácí kari omáčku. Stačí přidat zeleninu (nebo i kousky masa či luštěniny) a povařit. Nakonec ještě můžete kari zjemnit smetanou či kokosovým mlékem podle konkrétního receptu.

Načítám