Článek
Postup
01.
Celá koření opečte nasucho na pánvi. Pánví potřásejte, ať se opeče ze všech stran. Nechte ho rozvonět, a až začnou semínka praskat, pánev odstavte a nechte zchladnout.
02.
Poté je přesypejte do vyšší užší nádoby, přidejte sůl, mleté koření, najemno nakrájený česnek, nastrouhaný zázvor a snítky čerstvého koriandru včetně stonků. Zalijte olejem tak, aby šla směs dobře rozmixovat a rozmixujte na hladkou pastu.
Tip: Do základu přidejte i chilli papričku, množství dolaďte podle její síly a své chuti.
03.
Směs přendejte do čisté skleničky a povrch ještě zalijte olejem tak, aby pevné části zůstaly pod hladinou a pasta se nezačala kazit. Skladujte v lednici a dávkujte čistou lžičkou.
Tip: Do pasty můžete přidat své oblíbené koření: já v ní mám ráda hřebíček a kardamom.
Jak pastu používat? Na dostatečném množství tuku zpěňte opravdu nadrobno nasekanou cibuli a přidejte pořádnou lžíci kari pasty. Když začne cibule zlátnout, přidejte oloupané rajče nakrájené na malé kostičky. Šťávu z rajčete trpělivě vyduste na tuk a máte připravený základ na domácí kari omáčku. Stačí přidat zeleninu (nebo i kousky masa či luštěniny) a povařit. Nakonec ještě můžete kari zjemnit smetanou či kokosovým mlékem podle konkrétního receptu.