Článek
Historie kvasky sahá až do starověkého Egypta a Mezopotámie, kde se chléb poprvé začal používat k výrobě alkoholického nápoje. V průběhu staletí se kvaska rozšířila do různých částí světa, včetně Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu, kde se stala stálicí na jídelníčku. Tradičně se vyráběla v domech a zároveň byla také prodávána na trzích a v pouličních stáncích. Své největší slávy kvaska dosáhla hlavně u vězňů a vojáků, kteří ji díky nenáročné přípravě a levným surovinám kvasili „na tajňáka“ na celách a v kasárnách.
A proč to dělali? Hlavně z důvodu vzniku alkoholu při kvašení a zdravotní benefity asi tolik neřešili. Což je vlastně škoda, protože jich je mnoho. Díky procesu fermentace obsahuje kvaska probiotika, což jsou prospěšné mikroorganismy pro trávení a celkové zdraví střev. Tento nápoj také podporuje imunitní systém, optimalizuje trávení a napomáhá při boji se záněty v těle. Kvaska je rovněž přirozeně nízkokalorická a obsahuje vitaminy B a C, což ocení i ženy při dietě.
Recept na domácí kvasku
Vyrobit kvasku doma je snadnější, než si myslíte. Zde je jednoduchý recept.
Suroviny:
500 g chleba (může být i tmavý)
- 3 l převařené a vychladlé vody
- 500 g cukru
- ½ droždí nebo vinné kvasinky
- rozinky (pro přidání chuti, ale nejsou potřeba)
Postup
- Chléb nakrájejte na menší kousky a dejte do velké nádoby, ideálně do větší zavařovací sklenice.
- Přidejte cukr, kvasnice a rozinky. Vše zalijte vodou a promíchejte.
- Alkoholické kvašení bude úspěšné, pokud z procesu vyloučíte vzduch. Proto je vhodné k uzavření sklenice použít kvalitní korkový špunt s trubičkou na kvašení vína.
- Takto uzavřenou nádobu přeneste na místo se stabilní teplotou a nechte kvasit asi 5-6 týdnů. Samozřejmě můžete v průběhu ochutnávat a dobu kvašení upravit podle vašich chuťových preferencí, ale zkuste vydržet aspoň 4 týdny. Poté nápoj přeceďte přes jemnou textilii do lahví a skladujte na chladném místě.
Pozor! Nápoj stále pracuje, takže lahve alespoň jednou denně pootevřete, abyste si náhodou ještě „nevymalovali“.
Zaujalo vás fermentování? Zkuste si připravit tradiční kimči.