Hlavní obsah

Hospodaření v páru může fungovat, i když nevíte, kolik druhý vydělává

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

„Pokud doma zrovna řešíte nějaké spory, rozhodně se nebavte o penězích. Tohle téma se vyplatí otevírat, jen když je dobrá atmosféra, pak ho dokážete probrat v klidu,“ říká finanční expertka Veronika Kalátová. Tématu domácnost a finance se věnuje skoro třicet let. Co se v hospodaření Češek a Čechů změnilo?

Článek

K osvětě ji přivedla špatná zkušenost z oboru finančního poradenství. „V 19 letech jsem nastoupila do poradenské společnosti, v té době byla skoro jediná na trhu. Po sedmi letech jsem odcházela rozčarovaná tím, že společnosti a mým kolegům nejde o dobro klientů, “ říká na úvod Veronika Kalátová.

Rozhodla se, že se zaměří na osvětu – jak lidí od financí, tak široké veřejnosti. Chtěla je naučit, jak o financích dobře komunikovat. „Moje knížka potom vznikla jako takový návod, aby se člověk nenechal finančními poradci a zaměstnanci bank balamutit, uměl si poradit a doptával se na všechno podstatné. Už tehdy jsem radila lidem, ať si nahrávají jakékoli hovory o financích. Když s tím má bankéř nebo poradce problém, je to celkem jasný signál, že není důvěryhodný,“ přibližuje odbornice.

Další její téma jsou často opomíjené informace, kterým by lidé měli věnovat pozornost. „V kontextu léta a dovolených jsou to třeba takzvané DCC poplatky neboli dynamická konverze. Když v zahraničí přistoupíte na konverzi do místní měny, zaplatíte v průměru o deset procent víc. Za výběr z bankomatu, booking hotelu i večeři. Pět českých bank už nabízí, že si dynamickou konverzi můžete vypnout. Zjistěte si, jestli to není i ta vaše.

Foto: Proženy.cz

Tentokrát si Míša Raková v podcastu povídala s Veronikou Kalátovou (vlevo)Foto: Proženy.cz

Obálková metoda

Pokud jde o finance v páru, ohlíží se nostalgicky do doby, kdy rodiny daly všechny peníze na stůl a rozdělily do obálek. „Byli jste v kontaktu s fyzickými penězi, poznali jste, když se vám tenčí zásoby a musíte šetřit. Elektronická doba svádí k tomu, že nemáme o svých výdajích přehled. Ale tehdejší principy se dají přenést i do dnešního světa. Třebaže si na různé účty děláte hromádky na různé příležitosti,“ radí Kalátová.

Je super, když se každý podílí na rozpočtu takovou měrou, jakou může. Pokud je třeba žena v domácnosti a pečuje o děti, je pak v případě rozpadu vztahu častěji ohrožena chudobou. „Proto mi přijde fér, aby partner aktivně myslel i na její zajištění na stáří. Důležité je hledat cesty, aby byli všichni spokojení. A nemusí to nutně znamenat, že každý má přehled o všem. Já třeba nevím, kolik můj manžel přesně vydělává. Jde o to, kolik přispíváme do rodinného rozpočtu, a když to funguje, vědět to ani nepotřebuju,“ uzavírá odbornice.

S kým jsme si povídali

Veronika Kalátová je autorka, lektorka, mentorka a konzultantka finančního vzdělávání. Na platformě Finanční zralost pomáhá svým klientům získávat zdravé finanční návyky, znalosti a dovednosti.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám