Článek
Postup
01.
Rajčata nakrájejte na osminky, papriky na proužky, cibuli na půlkolečka a česnek na plátky. V pekáčku vše smíchejte s rozmarýnem (výborná je i bazalka, oregano nebo tymián), osolte, opepřete a bohatě zakapejte olivovým olejem. Pečte při 200 stupních asi půl hodiny do měkka.
02.
Vše přemístěte do mixéru, přidejte dvě lžíce octa a rozmixujte téměř dohladka. Přilejte asi 250 ml vody, znovu promixujte a případně dosolte, dokyselte a ještě trochu opepřete.
03.
Paprikový salám chorizo nasucho opečte v troubě nebo na pánvi a nadrobte spolu s petrželí na porce polévky.
Tip
Salám klidně vynechte a polévku podávejte se sýrem, čerstvou bazalkou, lžičkou kysané smetany nebo jen tak zakápnutou olivovým olejem.