Článek
Postup
01.
Den starý rohlík nakrájejte na kostičky, prolijte mlékem a nechte chvíli nasáknout. Kopřivy opláchněte, spařte vařící vodou (postačí, když je pomalu přelijte na sítku vodou z konvice), zchlaďte, vymačkejte a nakrájejte na drobné kousky.
Tip: Nejen kopřivy! Jaké další plané rostliny můžete přidat do jídla?
ZKUSTE DALŠÍ RECEPTY S KOPŘIVAMI
02.
Středně velkou cibuli nakrájejte nadrobno. Rozehřejte pánev na středně vysokou teplotu, dejte do ní máslo, přidejte cibuli a osmahněte ji dosklovata. Přibližně polovinu opečené cibule odeberte do mísy, ve které budete míchat masovou směs, zbytek nechte v pánvi a vraťte na oheň.
03.
Do pánve k cibuli přidejte kopřivy. Zlehka je osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku (s kopřivami jeho chuť skvěle ladí) a prolisovaný stroužek česneku. Svěžím světlezeleným lístkům postačí, když je jenom krátce promícháte v horkém tuku, máte-li listy pevnější a tmavší, zastříkněte je kapkou vody a krátce poduste, až se voda odpaří a kopřivová náplň bude kompaktní a spíše sušší. Odstavte a nechte zchladnout.
JEDNODUCHÁ KOUZLA S MLETÝM MASEM
04.
Mezitím už vychladla i cibule, kterou jste odebrali. Vyždímejte namočený rohlík a přidejte ho k ní. Přidejte i maso, vejce, prolisovaný stroužek česneku, hořčici, rozemnutou majoránku, sůl a pepř. Směs pořádně propracujte – nejdřív vařečkou a poté rukou, až bude kompaktní a lehce lepivá.
05.
Sýr nakrájejte na kostičky velké asi 1,5 cm – na tohle množství masa budete potřebovat asi 9 až 10 kusů. Kopřivovou náplň v pánvi nahrubo rozdělte na 9 až 10 kopečků (hromádky budou velké zhruba jako ořech). Navlhčete si ruce a vytvořte jednotlivé plněné karbanátky: odeberte asi lžíci masa a v dlani vytvarujte nižší placku. Doprostřed dejte lžičku kopřivové náplně a kostičku sýra a přikryjte je další lžící masové náplně. Okraje spojte a vytvarujte karbanátek.
06.
V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje na středně vysokou teplotu (stupeň 7 z 10). Vytvarované plněné karbanátky obalte ve strouhance a zvolna smažte z každé strany asi šest sedm minut, až budou krásně zlatavé a propečené.
Tip: Podávejte horké s bramborovou kaší, nebo později v pokojové teplotě s kouskem dobrého chleba.
Jídla z mletého masa najdete na celém světě. U mě v kuchyni zdomácnělo jihoafrické bobotie, skvělá je italská sekaná polpettone nebo maďarské masové kuličky s kysaným zelím.