Článek
Chilli papričky nepatří mezi potraviny, které by byly v našich končinách historicky běžné. Ovšem s tím, jak se národní kuchyně stále více prolínají, se i pikantní pokrmy stávají stále častější součástí jídelníčku. Pokud jste si chilli jednou zamilovali, už není cesty zpět. A vy, kterým pálivé nesedí, vězte, že s pravidelným tréninkem si zvyknete dřív, než byste kdy čekali. Má ale z hlediska zdraví a hubnutí skutečně smysl zařadit chilli papričky do jídelníčku?
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
O kapsaicinu
Pálivou chuť má na svědomí bezbarvý alkaloid kapsaicin, který se přirozeně vyskytuje v plodinách jako chilli papričky nebo kajenský pepř a funguje jako jejich ochranný mechanismus. Protože kromě člověka a některých druhů ptactva, které nemají dostatečně vyvinuté chuťové buňky, žádný živočišný druh na zemi pálivé dobrovolně nekonzumuje.
Pálí, nebo nepálí?
Pokud si člověk chilli dopřává pravidelně, brzy ho pálí méně a méně. Má to jednoduchý důvod. Když sníte pálivé, aktivují se takzvané vaniloidní receptory (TRPV1), které se nachází na kůži celého těla, nejvíce ale na jazyce a sliznici nosu. Stejné receptory se aktivují, když se popálíte třeba horkou vodou. Čím častěji budete tyto receptory aktivovat, tím jejich senzitivita bude klesat. S nadsázkou se dá říct, že s každý podnětem se stále více opotřebovávají. Z toho důvodu si na pálivou chuť dokážete zvyknout. Zajímavostí je, že pokud zkonzumujete papričku, která vás pálí jak čert, tak i když si možná trochu zanadáváte, dostaví se pak obvykle slastný pocit. Pálivý vjem totiž vyšle do těla signál, který podporuje vyplavování endorfinů čili hormonů štěstí.
Benefity pro zdraví
Chilli papričky jsou bohaté na řadu vitaminů a minerálů, zejména vitamin C, vitamin A, železo, ale také celé spektrum vysoce prospěšných antioxidantů. Nejcennější látkou však stále zůstává kapsaicin. Podle studie z roku 2014, kterou vedli maďarští vědci s několika stovkami účastníků, má kapsaicin výrazné protizánětlivé účinky, které se projevují jak u zdravých, tak u nemocných jedinců. Studie peruánských vědců z roku 2015 zase ukázala, že sloučenina má dobrý vliv na zažívací systém, pomáhá chránit žaludek a působí proti tvorbě žaludečních vředů.
Velký ohlas vzbudila zejména studie čínských vědců z roku 2015 zveřejněná v British Medical Journal. Na vzorku skoro půl milionů lidí vědci demonstrovali protirakovinové účinky kapsaicinu. Došli k závěru, že jedinci, kteří konzumují chilli aspoň dvakrát týdně, mají o 10 % nižší šanci, že podlehnou rakovině. Že kapsaicin napadá rakovinotvorné buňky, ale už dříve potvrdili jiné studie prováděné na zvířatech.
Další studie ukazují, že kapsaicin příznivě působí na krevní tlak a představuje jistou prevenci srdečně-cévních onemocnění. Zároveň může napomáhat udržovat zdravou hladinu cholesterolu. Pozitivně působí také při léčbě cukrovky.
Podporují chilli papričky hubnutí?
Na otázku, zda chilli podporuje hubnutí, můžeme dát jednu krátkou a jednu dlouhou odpověď. Ta krátká zní: ano. V té dlouhé pak máme pár poznámek ke skutečné efektivitě. Kapsaicin má pozitivní vliv na energetický metabolismus a urychluje spalování, nicméně, stále funguje jen jako jakýsi doplněk, jeden malý střípek celé skládačky. Podle studie publikované americkými vědci v roce 2011 chilli sice skutečně podporuje termogenezi, přispívá k oxidaci tuků a urychluje metabolismus. Tyto hodnoty ovšem nejsou nikterak závratné – konzumace gramu kapsaicinu zvýšila podle studie energetický výdej zhruba o 10 kcal v řádu hodin. Když tedy za den slupnete pár hodně ostrých chilli papriček, metabolismus urychlíte, ale vzhledem k průměrnému energetickému výdeji dospělého člověka (2000 kcal), vás to nijak nevytrhne. Co možná bude při dietě víc nápomocné, jsou pozitivní účinky chilli papriček na trávení a na snížení chuti k jídlu.
Chilli do veder
Chilli papričky stejně jako žádná jiná potravina nejsou zázračný lék, ale pozitiv mají spousty. A vůbec se je jich nemusíte bát ani teď v létě, kdy teploty atakují třicítky, ba naopak! V oblastech kolem rovníku místní konzumují papričky na denní bázi. Receptory, které papričky aktivují, totiž začnou vysílat zprávu, že jste jako v plamenech. Tělo zareaguje produkcí potu, čímž se velmi dobře ochladí, přičemž tento příjemný výsledek vydrží i několik hodin.