Hlavní obsah
3,2
(61)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Obrácené koláče s ovocem chutnají skvěle. Víno pečením krásně zesládne a zkaramelizuje a vláčnému koláči s kokosem tak dodá parádní šťavnatou chuť.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Dno formy
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 1,5 hrnku hroznového vína
  • 2 lžíce ořechů
Těsto
  • 1/2 kostky másla
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku kokosové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/3 hrnku mléka
Na vymazání formy
  • 1 hrudka másla
Článek

Postup

01.

Koláčovou formu s odnímatelnými okraji vymažte máslem. Hnědý cukr rozpusťte s máslem, rozetřete na dno formy a poklaďte kuličkami vína. Rozhodně kupte nějaké bez zrníček! Do mezer nasypejte nahrubo nasekané ořechy.

02.

Změklé máslo utřete s cukrem, přidejte sůl, vejce a žlutou část kůry z jednoho citronu (bílá je hořká). Nakonec zapracujte obě mouky s kypřicím práškem a podle potřeby zřeďte trochou mléka či jogurtu.

03.

Těsto rozetřete na hrozny a při 180 °C pečte asi 40 minut. Nechte 15 minut vychladnout ve formě a vyklopte.

Tip

Pokud se vám nechce dělat s domácím těstem, ovoce překryjte kupovaným listovým.

Hrozny pečením krásně zesládnou, ale skvělé jsou i naslano. Třeba v kombinaci s kuřetem a modrým sýrem!

Načítám