Hlavní obsah

Nepečené cukroví: Skvělé a levné!

Foto: lecker.de

Cukroví může být podle vaší fantazieFoto: lecker.de

Čas vánočního mlsání se blíží! A tak pro vás máme pár tipů netradičního cukroví. „Upečte“ ho za studena, ušetříte čas i peníze!

Článek

Není nad to, ušetřit čas při chystání vánočního cukroví. Co to umí nejvíc? Cukroví nepečené. A že pro vás máme opravdu hodně druhů!

Ferrero Rocher (alias Ferrari rožé)

250 g ztuženého tuku, 1 plechovka mléka Salko (slazené kondenzované mléko), 2 kakaové pudinky a 2 lžíce kakaa, 1 balení strouhaného kokosu, nějaká ta mandle či ořech.

Zlehka rozpustíte tuk a vmícháte ostatní ingredience. Potom už jen v dlani tvoříte kuličky, do jejichž středu zapracujete ořech nebo mandli, nakonec obalíte v kokosu a uskladňujete v krabičce v lednici.

Rafaelo

250 g ztuženého tuku, 1 plechovka Salka, kokosová moučka, ořechy.

Ztužený tuk pomalu a mírně rozpustíte – jen tak, aby byl lépe zpracovatelný. Vmícháte Salko, takže už nemusíte používat cukr. Vyšleháte a necháte před dalším zpracováním chvíli ztuhnout v lednici. Tvarujete kuličky, které mají vprostřed ořech a obalujete v kokosu.

Rafaelo verze II.

25 dkg kokosu, 1 Salko, trocha rumu, 10 dkg tuku, kokos, mandle.

Zlehka rozpuštěný tuk smísíte s plechovkou Salka a kokosem (to je vlastně ten pytlík kokosu, který se běžně prodává). Správnou konzistenci doladíte rumem, dobře promícháte a necháte chvilku v ledničce. Mandle potom vpracujete do kuliček, které vytváříte z této kokosové hmoty – můžete ještě obalit v kokosu.

Foto: lecker.de

S trochou zručnosti vyrobíte i luxusní kouskyFoto: lecker.de

Překvapení z tatranek

Pět tatranek umelete nebo nastrouháte a přidáte 15 dkg moučkového cukru. Rozmělníte 15 dkg tuku (tentokrát ne ztuženého, ale Hery), dobarvíte 2 lžícemi kakaa a dochutíte rumem (3 lžíce). Necháte odpočinout v lednici…  A pozor! K zahuštění za studena tvořeného cukroví používejte strouhanku, ale ne klasickou – piškotovou. Netrapte se strouháním či sháněním – pytlík piškotů prostě rozválejte v původním obalu, nebo v pytlíku válečkem na těsto. Takže odpočatou hmotu zpracujte do kuliček (můžete vložit rozinky) a jejich konzistenci či obal doplňte piškotovou strouhankou.

Pudinkové fígle

15 dkg moučkového cukru, 7 dkg másla, 1 pudinkový prášek (vanilkový nebo podle nálady), 2 lžíce rumu.

Vyjmenované ingredience promícháte – propracujete, vychladíte, aby se vám lépe „koulely“ a vzniklé kuličky ještě obalíte v kokosu.

Trochu nebezpečné kuličky

20 dkg moučkového cukru, 25 dkg piškotové strouhanky (viz výše), 10 dkg ořechů, 25 dkg ztuženého tuku, 5 lžic rumu, 2 vejce, 3 lžíce kakaa, citron – strouhaná kůra i šťáva, vanilkový cukr, kokos na obalení. Co dodat? Promísíte, dáte vychladit a tvoříte kuličky, do nichž můžete vložit ořechové jádro nebo mandli, obalovat lze v kokosu, ale i v ořechových nasekaných jádrech, aby na slavnostním tácu s cukrovím nevypadalo všechno jen jako posněžené.

Rumové koule

150 g rozinek, 150 g moučkového cukru, 150 g mletých ořechů, 50 g strouhané čokolády na vaření, 2 lžíce mléka a rum.

Rozinky na 24 hodin namočíte do rumu a potom je zamícháte spolu s ostatními ingrediencemi. Důležité! Vytvořené kuličky, až koule, necháte jeden den vyschnout.

Foto: lecker.de

Cukroví můžete dát i jako dárekFoto: lecker.de

Dočista kokosové koule

120 g moučkového cukru, 50 g kokosu, 30 g piškotů, 40 g másla, 1 bílek, rum.

Rozdrobené piškoty a lehce rozpuštěné máslo smícháte s cukrem, kokosem a bílkem. Dochutíte rumem a vytvoříte kuličky, které obalíte v kokosu nebo moučkovém cukru, nebo v nasekaných ořechových jádrech, nebo namočíte v čokoládové polevě, nebo…

Vánoční salám alias Dětství

2 pytlíky piškotů, 1 ztužený tuk, 150 g moučkového cukru, 150 g kakaa, 3 lžíce sušeného mléka.

Celkem variabilní a vděčně cukroví vytvoříte jednoduše podle své chuti. Základem je rozpustit v páře (dá se menší kastrolek, aby držel, na větší, ve kterém vře voda) jedno balení ztuženého tuku. Za stálého míchání přisypete cukr, kakao, sušené mléko (není nutné) a potom popustíte uzdu své fantazii. Můžete se „vyřádit“ ořechy, rozinkami, pokrájenými datlemi, čokoládou, rumem, kávou – jak je libo. Až zjistíte, že vám to chutná, vzniklou směs v míse spojíte s piškotovou strouhankou (rozmixovanými, rozválcovanými piškoty), necháte krátce vychladit a potom tvoříte drobné válečky – ocásky, které ještě můžete obalit v kokosu, moučkovém cukru, nasekaných oříšcích… Tyto útvary se osvědčilo zabalit do alobalu. Uložíte v lednici a potom jednoduše krájíte (jako veku). Podle toho, co jste do nich vložily, bude vypadat jejich mozaika na průřezu. Z ozdobených podnosů rychle mizí, ale v lednici vydrží dlouho.

Milé kuchařky, pokud si uděláte seznam ingrediencí, které k našemu nízkoenergetickému nepečení budete potřebovat, a nakoupíte je najednou, dokážete během jediného dne vytvořit pestrý vánoční stůl, aniž byste hlídaly pečicí troubu.

Načítám