Článek
Brambory jsou tak všední, že byste je za dietní ani jakýkoli jiný zázrak zřejmě nikdy neoznačili. A víte, jak to chodí... Co je levné a je toho dostatek, to mají lidé tendenci nedoceňovat. Přitom brambory představují nejen velice variabilní, ale také velmi zdravou a dietní potravinu. Nevěříte?
Nejméně kalorické přílohy?
Kdybychom vybírali z běžných příloh tu, která je při hubnutí nejlepší, s nadsázkou bychom mohli říct, že „za všechno mluví kalorie“. Ve výčtu uvádíme oblíbené přílohy a přibližné množství energie, kterou obsahují ve 100 gramech v již upraveném stavu. Porovnejte sami.
- Brambory - 70 kcal
- Rýže - 120 kcal
- Těstoviny - 130 kcal
- Houskový knedlík - 220 kcal
- Bramborový knedlík - 130 kcal
- Chléb - 200 kcal
Dieta: brambory, nebo rýže?
Jak jistě tušíte, kalorie nejsou to jediné, čím byste se měli při výběru potravin řídit. Strava má tři základní makroživiny: bílkoviny, sacharidy a tuky. Když hubnete, je pro vás důležitý zvýšený příjem bílkovin, jež jsou důležité pro budování svalové hmoty. A sacharidy se naopak snažíte omezovat – rozhodně je však nevylučujte z jídelníčku úplně.
V případě příloh se primárně jedná o zdroj sacharidů – bílkovin a tuků nabízejí jen zanedbatelné množství. Vařené brambory, které jsou z 80 % tvořeny vodou, mají například oproti stejné porci vařené rýže přibližně poloviční množství sacharidů. Proč se přesto pro svalovce a dietářky stala kultem vařená rýže, kterou odjakživa baští celý fitness svět? Proč si místo ní nedávají raději vařené brambory? To je zapeklitá otázka, na niž v tomto článku asi těžko najdeme odpověď. Nicméně co je jisté a hlavní: podle základních výživových hodnot jsou brambory v porovnání s jinými přílohami skutečně dietnější, tudíž jich můžete sníst více, a zároveň obsahují méně sacharidů.
Bramborová vláknina navodí sytost
Velkou výhodou brambor je poměrně solidní množství vlákniny, která podporuje zdraví trávicího traktu a účinkuje jako jakási čistička střev. Mimo jiné pomáhá navodit pocit sytosti, což je při dietě velká výhoda. Brambory jsou bohaté na céčko a některé vitaminy skupiny B, z minerálů v nich najdete hlavně draslík, hořčík a železo, které obzvláště ženám často chybí.
Vařit, péct nebo smažit
Když to kvalita brambor dovoluje, nejlépe uděláte, když je uvaříte pouze očištěné ve slupce. V této formě z nich dostanete to nejlepší, protože mnoho prospěšných látek se nachází pod slupkou. Pokud není zbytí a slupka se vám nelíbí, vařte hlízy oloupané.
Chybou nejsou ani pečené brambory, mají ale asi o třetinu vyšší glykemický index, tedy po nich rychleji vyhládne. Když však přidáte maso, jogurtový dip či zeleninu, nemusíte se tím trápit. Zřejmě vás nepřekvapí, že stejně jako v případě dalších potravin je nejhorší smažení. Smažené lupínky mají až trojnásobnou energetickou hodnotu než stejné množství vařených brambor. Šťouchané brambory a kaše také nejsou špatná volba, avšak přidáním mléka, másla a dalších surovin rychle přibývají kalorie.
Jaká příloha je vaše nejoblíbenější? Brambory, rýže nebo třeba knedlík?