Článek
01.
Čerstvý zelený chřest není potřeba loupat. Omyjte ho, osušte a odřežte tužší konce (ty použijte do vývaru). Můžete ho ještě nakrájet na menší kousky, není to ale nutné.
02.
Do misky rozklepněte vajíčka, přidejte špetku soli (do omelety budete přidávat poměrně slaný sýr, se solí proto šetřete) a čerstvě mletý pepř. Vidličkou vajíčka lehce prošlehejte. Sýr nastrouhejte najemno.
03.
Rozpalte větší nepřilnavou pánev na střední teplotu. Nechte v ní rozpustit lžičku másla a lžíci oleje, přidejte chřest, zlehka ho osolte a opepřete a opečte ho ze všech stran. Čerstvému zelenému chřestu postačí k tomu, aby zvláčněl, minutka dvě. Vyndejte ho z pánve a nechte chvíli bokem.
04.
Do pánve přidejte ještě lžičku másla, nechte ji rozpustit a vlijte vajíčka. Teplotu udržujte na středním stupni a ze začátku vajíčka lehce projíždějte ze stran směrem ke středu, aby se opékala rovnoměrně. Když začnou zespodu tuhnout, přestaňte míchat a nechte je usadit.
05.
Až bude omeleta téměř tuhá, posypte ji sýrem, přidejte opečený chřest (malou část sýru i chřestu si nechte na ozdobu), a z obou stran ji přeložte směrem ke středu. Nechte sklouznout na talíř, posypte zbytkem sýra a obložte zbylým chřestem, přisypte zelenou petrželku či pažitku a ihned podávejte.
A až bude zralý mladý hrášek, použijte ho místo chřestu. Nebo si z něj připravte krémové jarní rizoto či hráškové karbanátky.