Hlavní obsah
3,0
(4)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Třešně konečně dorazily do obchodů i z českých alejí, a vy se tak můžete pustit do pečení nějakého třešňového skvostu. Vyzkoušet můžete dnešní recept na makovo-třešňový dort bez mouky!

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
23 cm průměr formy
Těsto
  • 8 ks vejce
  • 200 g máku
  • 200 g cukru moučka
Nepečený vršek
  • 500 g řeckého jogurtu
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 6 plátků želatiny
  • 500 g třešní
  • 80 g cukru moučka
K dokončení
  • 1/2 tabulky bílé čokolády
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 160 stupňů Celsia. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, žloutky s cukrem do pěny a postupně směs vmíchejte do sněhu; úplně na závěr opatrně vmíchejte i namletý mák.

02.

Těsto nalijte do pečicím papírem vyložené formy a pozvolna pečte asi 40 minut dozlatova.

03.

Upečený korpus nechte vychladnout a mezitím si připravte jogurtový krém. Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Třešně vypeckujte, pár si jich nechte na ozdobu navrch. Jogurt smíchejte s tvarohem nebo zakysankou, plátky želatiny zahřejte ve 3 lžících vody (ale nepřevařujte!) a vmíchejte do jogurtu.

04.

Korpus nechte v dortovém ráfku a zalijte jogurtovým krémem, do kterého jste zamíchali vypeckované třešně.

05.

Připravený dort dejte do lednice a nechte aspoň 4 hodiny tuhnout. Před podáváním dort obkružte ostrým nožem, abyste jej oddělili od ráfku, a podávejte. Ozdobit ho můžete celými třešněmi, které jednoduše pocákáte bílou čokoládou.

Máte radši nepečené dezerty? Pak vyzkoušejte třešňový raw dort.

Energetická hodnota celkem - 23 cm průměr formy
Energie16 511,38 kJ
Bílkoviny182,47 g
Tuky157,9 g
Sacharidy437,8 g
Sůl1,87 g
SAFA48,37 g
Vláknina56,35 g
Cukry394,75 g
Související témata:

Načítám