Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 160 stupňů Celsia. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, žloutky s cukrem do pěny a postupně směs vmíchejte do sněhu; úplně na závěr opatrně vmíchejte i namletý mák.
02.
Těsto nalijte do pečicím papírem vyložené formy a pozvolna pečte asi 40 minut dozlatova.
03.
Upečený korpus nechte vychladnout a mezitím si připravte jogurtový krém. Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Třešně vypeckujte, pár si jich nechte na ozdobu navrch. Jogurt smíchejte s tvarohem nebo zakysankou, plátky želatiny zahřejte ve 3 lžících vody (ale nepřevařujte!) a vmíchejte do jogurtu.
04.
Korpus nechte v dortovém ráfku a zalijte jogurtovým krémem, do kterého jste zamíchali vypeckované třešně.
05.
Připravený dort dejte do lednice a nechte aspoň 4 hodiny tuhnout. Před podáváním dort obkružte ostrým nožem, abyste jej oddělili od ráfku, a podávejte. Ozdobit ho můžete celými třešněmi, které jednoduše pocákáte bílou čokoládou.
Máte radši nepečené dezerty? Pak vyzkoušejte třešňový raw dort.