Článek
Nepečené dezerty prostě milujeme! Většinou jsou snadné na přípravu, plné letního ovoce a v horkém počasí leckdo ocení i absenci rozpálené trouby v kuchyni. Zkusíte malinovou pěnu, rybízový cheesecake nebo levandulovou panna cottu?
Malinová pěna
Na 4 porce potřebujete: 2 bílky, 80 g cukru krupice, hrnek malin
Postup: Bílky o pokojové teplotě ušlehejte spolu s cukrem elektrickým šlehačem téměř do tuha. Před koncem přidejte vidličkou rozmačkané maliny a došlehejte do pevného krému. Ihned podávejte.
Tip: Jestli se bojíte tepelně neupravených bílků, šlehejte je v horké vodní lázni, krém tak navíc zpevní rychleji.
Levandulová panna cotta
Na 4 porce potřebujete: 250 ml smetany ke šlehání, lžičku levandulových květů (čerstvých nebo sušených), 200 ml mléka, 4 plátky jedlé želatiny, 3 lžíce cukru krupice, potravinářské barvivo (lze vynechat)
Postup: Smetanu přiveďte spolu s levandulí k varu, stáhněte z ohně a nechte minimálně 30 minut louhovat. Želatinu namočte do trochy vody a nechte 10 minut nabobtnat. Mléko, cukr dle chuti a několik kapek fialového potravinářského barviva přidejte ke scezené smetaně a za stálého míchání zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Želatinu zahřejte do rozpuštění a vmíchejte ke smetaně. Rozdělte do skleniček a nechte v chladu zatuhnout.
Tip: Skvělou panna cottu připravíte i z jogurtu nebo kokosového mléka.
Nepečený cheesecake s rybízem
Potřebujete: 200 g kakaových sušenek, 7 lžic rozpuštěného másla, 600 g krémového sýra (Buko, Fénix, Philadelphia), 250 g hořké čokolády, moučkový cukr, 350 g rybízu, 70 g cukru krupice
Postup: Sušenky rozmixujte na jemnou drť, přilejte k nim rozpuštěné máslo a znovu rozmixujte. Hmotu natlačte na dno dortové formy s odnímatelným okrajem a dejte do lednice, než připravíte krém. Sýr prošlehejte (opět klidně v mixéru), čokoládu rozpusťte a po částech do ní zamíchejte sýr. Směs podle chuti doslaďte, rozetřete na sušenkový korpus a nechte několik hodin nebo ještě lépe přes noc v lednici zatuhnout.
Rybíz s cukrem povařte na hustý sirup (pro jistotu můžete přidat i lžičku kukuřičného škrobu), který rozmačkejte vidličkou, nechte trochu vychladnout a rozetřete na dort. Nechte opět zatuhnout a podávejte.
Tip: Další dva nepečené dorty – piškotový se smetanou a raw s třešněmi najdete v článku Souboj receptů: Dva úžasné nepečené dorty na léto.
Také v létě dáváte vale troubě, a když už sladké, tak jedině bez pečení?