Článek
Těstoviny na lasagne koupíte už hotové. Můžete je předvařit ve vodě, ale rády se k sobě lepí, takže přidejte do vody lžíci oleje a vařte je jen do poloměkka. Někdo klade do pekáčku lasagne nepředvařené, nasají tak tekutinu z omáčky a je s nimi méně práce.
Postup
01.
Připravte si boloňskou omáčku: Na rozpáleném oleji v pánvi osmažte na kostičky nakrájenou cibuli a tenoučké plátky česneku. Vmíchejte mleté maso a opékejte, až zhnědne. Přidejte rajský protlak, sušená nebo čerstvá rajčata, bazalku a podlijte červeným vínem. Okořeňte solí, pepřem a nechte třicet minut dusit.
02.
V jiném hrnci nebo pánvičce udělejte jíšku z másla a hladké mouky a pomalu ji zalévejte mlékem. Stále míchejte, až vznikne konzistence omáčky. Do vzniklé hmoty nastrouhejte čedar nebo podobný sýr, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem.
03.
Do pekáčku nebo zapékací misky dejte trochu sýrového bešamelu, poklaďte ho vrstvou lasagní, zalijte boloňskou omáčkou, přelijte sýrovou omáčkou, poklaďte lasagnemi... Vrstvy střídejte několikrát a končete lasagnemi. Dejte zapékat do předehřáté trouby na dvacet minut, potom na vrchní vrstvu nasypejte strouhaný sýr a poklaďte ji kousky másla a dopečte. Sýr můžete střídat v různých kombinacích (niva, eidam, blaťácké zlato).