Hlavní obsah

Lahodné domácí sendviče: Tyhle miluje celý svět!

Foto: Greta Blumajerová

Rychlé jídlo nebo opulentní snídaně? Tyhle sendviče jsou za chvilku hotové, ale chutnají minimálně o úroveň lépe než obyčejné tousty, uvidíte!Foto: Greta Blumajerová

Že na sendviči už není co objevovat? Omyl! Vyzkoušejte tři varianty, které dobyly svět, a uvidíte, že i něco tak „obyčejného“ můžete proměnit v úžasnou delikatesu!

Článek

Kdo by nemiloval čerstvé tousty – křupavý chléb, rozteklý sýr… Tentokrát si ale připravíme sendviče ještě o úroveň výše: pikantní Reuben s kysaným zelím a hovězím, luxusní Croque-monsieur s bešamelem a ementálem, a dokonce i sladkou variantu s arašídovým máslem a banány. Tu neproslavil nikdo menší než Elvis, takže se s chutí pusťte do jídla hodného samotného krále!

Reuben sendvič se zelím, hovězím a pikantním dresinkem

Na 4 sendviče potřebujete: 8 krajíčků žitného chleba, 200 g kysaného zelí, 150 g hovězí šunky, 100 g sýra (nejlepší je čedar nebo ementál)

Na dresink: 2 lžíce majonézy, 2 lžíce kečupu, chilli omáčku, 1 lžíci worcesteru, 1 šalotku nebo malou cibuli, 1 lžičku sterilovaného křenu, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Trochu nezvyklá kombinace tepelně upraveného zelí, hovězího (v originále corned beef) a majonézového dresinku (můžete použít i omáčku Tisíc ostrovů) v žitném chlebu chutná skvěle s pivem.Foto: Greta Blumajerová

Postup: Na dresink smíchejte najemno nakrájenou šalotku nebo cibuli s ostatními ingrediencemi. Každý krajíc chleba potřete trochou dresinku, na polovinu z nich rozdělte zelí, obložte hovězím a sýrem a přiklopte zbývajícími chleby. Zvenku můžete sendvič ještě pomazat máslem. Pečte na 180 stupňů, dokud není chléb křupavý a sýr rozteklý. Podávejte s pivem a kyselou okurkou jako hlavní jídlo (nebo ranní vyprošťovák).

Croque-monsieur s bešamelem, šunkou od kosti a ementálem

Na 4 sendviče potřebujete: 8 plátků bílého chleba, 3 lžíce másla, 100 g sýra ementálského typu, 100 g šunky od kosti, 1 lžíci dijonské hořčice

Na bešamel: 1 lžíci másla, 1 lžíci hladké mouky, 60 ml mléka, muškátový oříšek, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Bešamel a zapečení pod grilem dodá „obyčejnému" sendviči se šunkou a sýrem šmrnc pařížských kaváren.Foto: Greta Blumajerová

Postup: Bešamel sice můžete vynechat, ale bez něj sendvič ztratí to pravé francouzské kouzlo. Připravíte jej snadno tak, že na lžíci rozpuštěného másla budete asi minutu za stálého míchání opékat mouku, do které poté zašleháte mléko a asi 2 minuty povaříte do zhoustnutí. Ochutíte muškátovým oříškem, solí a pepřem.

Plátky bílého chleba opečte v toustovači, aby byly sendviče křupavější. Každý pak z vnější strany tence potřete máslem, polovinu z druhé strany dijonskou hořčicí. Na krajíce s hořčicí rozdělte šunku a sýr (trochu nechte stranou na posypání) a přiklopte zbývajícími chleby. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem, navrch každého sendviče dejte 2 lžíce bešamelu a posypte zbývajícím sýrem. Zapečte pod grilem, dokud není povrch zlatavý.

Elvisův arašídový sendvič s banány

Na 4 sendviče potřebujete: 8 plátků toustového chleba, 2 banány, 4 lžíce arašídového másla, med, máslo na smažení

Foto: Greta Blumajerová

Vedou se spory, jestli do původního Elvisova sendviče patří i do křupava opečená slanina. Já ji ke sladkým banánům a arašídům s díky vynechala, ale kdo ví?!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Čtyři krajíce namažte arašídovým máslem, poklaďte na plátky nakrájenými banány, podle chuti přidejte med a navrch přitlačte zbývající chleby. Smažte na másle dozlatova a podávejte.

Foto: archiv firem

Jestli si sendviče dopřáváte jako luxusní snídani, podávejte ji se stylovými doplňky!Foto: archiv firem

Jaký ze sendvičů vás láká nejvíce, pikantní Reuben, křupavý Croque-monsieur, nebo arašídovo-banánový podle Elvise?

Načítám