Článek
Kdo by nemiloval čerstvé tousty – křupavý chléb, rozteklý sýr… Tentokrát si ale připravíme sendviče ještě o úroveň výše: pikantní Reuben s kysaným zelím a hovězím, luxusní Croque-monsieur s bešamelem a ementálem, a dokonce i sladkou variantu s arašídovým máslem a banány. Tu neproslavil nikdo menší než Elvis, takže se s chutí pusťte do jídla hodného samotného krále!
Reuben sendvič se zelím, hovězím a pikantním dresinkem
Na 4 sendviče potřebujete: 8 krajíčků žitného chleba, 200 g kysaného zelí, 150 g hovězí šunky, 100 g sýra (nejlepší je čedar nebo ementál)
Na dresink: 2 lžíce majonézy, 2 lžíce kečupu, chilli omáčku, 1 lžíci worcesteru, 1 šalotku nebo malou cibuli, 1 lžičku sterilovaného křenu, sůl, pepř
Postup: Na dresink smíchejte najemno nakrájenou šalotku nebo cibuli s ostatními ingrediencemi. Každý krajíc chleba potřete trochou dresinku, na polovinu z nich rozdělte zelí, obložte hovězím a sýrem a přiklopte zbývajícími chleby. Zvenku můžete sendvič ještě pomazat máslem. Pečte na 180 stupňů, dokud není chléb křupavý a sýr rozteklý. Podávejte s pivem a kyselou okurkou jako hlavní jídlo (nebo ranní vyprošťovák).
Croque-monsieur s bešamelem, šunkou od kosti a ementálem
Na 4 sendviče potřebujete: 8 plátků bílého chleba, 3 lžíce másla, 100 g sýra ementálského typu, 100 g šunky od kosti, 1 lžíci dijonské hořčice
Na bešamel: 1 lžíci másla, 1 lžíci hladké mouky, 60 ml mléka, muškátový oříšek, sůl, pepř
Postup: Bešamel sice můžete vynechat, ale bez něj sendvič ztratí to pravé francouzské kouzlo. Připravíte jej snadno tak, že na lžíci rozpuštěného másla budete asi minutu za stálého míchání opékat mouku, do které poté zašleháte mléko a asi 2 minuty povaříte do zhoustnutí. Ochutíte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Plátky bílého chleba opečte v toustovači, aby byly sendviče křupavější. Každý pak z vnější strany tence potřete máslem, polovinu z druhé strany dijonskou hořčicí. Na krajíce s hořčicí rozdělte šunku a sýr (trochu nechte stranou na posypání) a přiklopte zbývajícími chleby. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem, navrch každého sendviče dejte 2 lžíce bešamelu a posypte zbývajícím sýrem. Zapečte pod grilem, dokud není povrch zlatavý.
Elvisův arašídový sendvič s banány
Na 4 sendviče potřebujete: 8 plátků toustového chleba, 2 banány, 4 lžíce arašídového másla, med, máslo na smažení
Postup: Čtyři krajíce namažte arašídovým máslem, poklaďte na plátky nakrájenými banány, podle chuti přidejte med a navrch přitlačte zbývající chleby. Smažte na másle dozlatova a podávejte.
Jaký ze sendvičů vás láká nejvíce, pikantní Reuben, křupavý Croque-monsieur, nebo arašídovo-banánový podle Elvise?