Článek
Postup
01.
Mouku prosejte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, přilijte asi 2–3 lžíce vlažného mléka a lehce promíchejte s trochou mouky z okolí. Nechte asi 7 minut vzejít kvásek.
02.
Přidejte špetku soli (tu nikdy nedávejte přímo do droždí, zabili byste kvasinky), zbylý cukr a mléko, přilijte zchladlé rozpuštěné máslo a nakonec přidejte i žloutky. Metlou vymíchejte hladké, relativně řídké těsto.
03.
Formu vymažte tukem a vysypte moukou. Nalijte do ní těsto a nechte kynout zhruba 40 minut. Ve dvojnásobné výšce, než je těsto, si ve formě udělejte prstem značku – těsto musí zdvojnásobit objem, což se ve formě špatně odhaduje. Když těsto nakyne ke značce, je hotovo.
04.
Troubu zapněte na 180 °C. Do těsta hustě namačkejte slitý kompot nebo rozmrazené (či aspoň povolené) ovoce. Pokud budete používat třešně, nebojte se přidat špetku skořice už do těsta.
05.
Vložte do trouby a pozvolna pečte asi 35–40 minut dozlatova. Podávejte lehce poprášené moučkovým nebo skořicovým cukrem.