Hlavní obsah

Kvíz: Jak znáte panovníky českých zemí aneb Kdo byl Starej Procházka a kdo se odmítl oženit?

Foto: Oleg Senkov, Shutterstock.com

Foto: Oleg Senkov, Shutterstock.com

Možná už nejste školou povinní, ale začátek školního roku je ideální příležitost pro oprášení znalostí a ověření si, jak jste na tom se všeobecným přehledem. Pamatujete si významné osobnosti, které stanuly v čele naší země a usedly na českém trůnu? Někteří panovníci jsou dobře známí, vy ale jistě odhalíte i ty méně známé.

Článek

Pocházeli ze silných dynastií, jako byli Přemyslovci, Lucemburkové, Jagellonci nebo Habsburkové. Pod vládou některých naše země vzkvétala, jiní jí dali dost zabrat. Válčili, zakládali univerzity, podepisovali významné dohody, věnovali se ženám či alchymii… Kdo vládl nejdéle, kdo se zasadil o největší rozkvět a kdo byl sice posedlý krásnými ženami, ale nikdy se neoženil?

1. Kdo byl prvním historicky doloženým českým panovníkem, který pocházel z první a jediné domácí panovnické dynastie Přemyslovců? Jeho manželkou byla svatá Ludmila.
2. V roce 1085 byl korunován prvním českým králem. Z Pražského hradu přesídlil na Vyšehrad. Zemřel po pádu z koně. Víte, o koho se jedná?
3. V roce 1212 mu byla udělena Zlatá bula sicilská, čímž jeho rod získal dědičný titul, právo na vlastní volbu panovníka a uznání hranic českého státu. Který panovník to je?
4. Přestože se historici přesně neshodnou, odkdy datovat počátky vlády Přemyslovců, jsou si jisti, kdy skončili. Jejich královská linie vymřela po meči zavražděním mladého krále v roce 1306 v Olomouci. Kdo byl posledním z Přemyslovců na českém trůnu?
5. Sňatkem s Eliškou Přemyslovnou se na český trůn dostala druhá významná panovnická dynastie. Prvním z Lucemburků byl udatný válečník, který padl v bitvě u Kresčaku v roce 1346. Byl to...
6. Byl nejen českým králem, ale i římským císařem. Díky němu se Praha zařadila po založení univerzity mezi nejvýznamnější evropská města, vděčíme mu za Karlův most i Karlštejn. Měl čtyři ženy. Víte?
7. Jeho rodiči byli král Karel IV. a Eliška Pomořanská. Pro barvu vlasů si nesl od dětství přezdívku Liška ryšavá. Ač mu Češi vyčítali např. upálení Jana Husa, je vnímán jako jeden z největších evropských panovníků. Jak se jmenoval?
8. Po Lucemburcích nastoupili na několik desítek let na český trůn Jagellonci a po bitvě u Moháče v roce 1526 pak Habsburkové. Kdo z nich proslul vladařskými schopnostmi, citem pro umění a kulturu a také tím, že byl posedlý krásnými ženami, ale odmítal se oženit? Byl to také velký stoupenec alchymie...
9. Jediná žena na českém trůnu, která se honosila řadou titulů, císařovnou ale nikdy nebyla. O době její vlády se mluví jako o osvíceneckém absolutismu. Zavedla mimo jiné povinnou školní docházku, evidenci obyvatel a sjednotila trestní právo. Víte, jak se jmenovala matka 16 dětí celým jménem?
10. Poslední velký císař na trůn usedl v osmnácti letech a vládl 68 let. Milovník armády, drilu, jazyků, velký poctivec. Prý neměl rád Čechy, ti mu přezdívali Starej Procházka. Jeho ženou byla Alžběta Bavorská zvaná Sisi, atentátem na jeho synovce Františka Ferdinanda d'Este začala první světová válka. Jmenoval se...

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám