Hlavní obsah

Kvíz z českého jazyka. Ovládáte vyjmenovaná slova a chytáky s nimi spojené?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Vyjmenovaná slova patří do látky, která se probírá už ve třetí třídě, a následující roky se jejich použití trénuje a piluje. Výsledek by měl být takový, že možná všechna vyjmenovaná slova už nazpaměť neodříkáte, ale chybu v psaném textu neuděláte. A poradit byste si měli i s chytáky, které vyjmenovaná slova skýtají. Tak co, zvládnete to?

Článek

V matematice je to malá násobilka, v českém jazyce vyjmenovaná slova. Látka, kterou probírají už třeťáci, a pak dlouhé roky poslouchají, že tohle by měli umět „jako když bičem mrská“ a odříkat je z fleku musí, „i když je vzbudíte o půlnoci“. Spíš než samotné odříkávání je ale důležitější schopnost vyjmenovaná slova správně používat. A ta se získává praxí. A dospělí lidé by měli mít vyjmenovaná i jim příbuzná slova v malíku, protože už mají natrénováno. Tak schválně, poradíte si s kvízem plným češtinářských chytáků?

1. Začneme hezky od začátku, a to vyjmenovanými slovy po B. Ve které z následujících vět je vyjmenované slovo použito špatně?
2. Že je mlýn vyjmenované slovo a píše se v něm tvrdé Y, víme asi všichni. Ypsilon je i ve slovech s mlýnem příbuzných. V jednom, které je zdánlivě příbuzné, ale ve skutečnosti není, lidé často chybují. Ve kterém z následujících slov je měkké I po L použito správně?
3. U písmene L ještě zůstaneme. Je tam ještě jedna záludnost týkající se slova lyže, respektive slova l*žina. Víte, jak se správně píše?
4. Dalo by se říct, že vyjmenovaná slova po M patří k těm jednodušším, chytáků je tam jen pár. Která z následujících vět je špatně?
5. A jsme u vyjmenovaných slov po P. Jak je to se slovem p*kat? Píšeme v něm I i Y?
6. U vyjmenovaných slov po P ještě zůstaneme. Vyberte z následující nabídky větu, ve které není chyba.
7. Přesuneme se k vyjmenovaným slovům po S. Znáte žlutou houbu, která roste na kůrách stromů? Je jedlá a chutná, ale sbírá ji málokdo. Jmenuje se S*rovec žlutooranžový a my se ptáme, jaké písmenko tam patří.
8. Vyjmenovaná slova po V bývají problematická, koneckonců svou roli sehrála i v ikonické komedii Marečku, podejte mi pero!, kde si s nimi studenti museli poradit v diktátu. Tak schválně, která podoba této slavné věty je správně?
9. A pak tu máme slovo vír či výr. Víte, kdy v něm píšeme I a kdy Y? Označte větu, v níž je to správně.
10. Poslední jsou na řadě vyjmenovaná slova po Z. Ty mají školáci v oblibě, je jich totiž jen pár a snadno se zapamatují. I tam ale pozor na chytáky. Třeba slovo brzy je vyjmenované, ale slovo brzičko píšeme s měkkým I. Víte proč?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Vyjmenovaná slova

Načítám