Hlavní obsah
3,3
(21)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když se řekne toast, většinou si představíte bílý toastový chléb se šunkou a sýrem, někdo přidá i zeleninu nebo kuřecí maso. Francouzi ale přesně vědí, jak ho dovést k dokonalosti v jeho sladké variantě. Je to hrozně nezdravé, ale o to lepší.

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 8 plátků světlého toastového chleba
  • 2 ks vejce
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka skořice
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka hřebíčku
  • 2 kapky vanilkového extraktu
  • 100 g másla
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Toastový chléb se snažte vybrat co nejkvalitnější, ideálně takový, který má v názvu „máslový“ (bývá také označen jako „americký“). Je hutnější, sladší a voňavější. Nebo si ho rovnou upečte doma.

02.

Vejce prošlehejte se smetanou a kořením – u nás vede kombinace skořice, muškátového oříšku, hřebíčku a vanilky, použít ale můžete klidně jen některé z nich. Hodí se i mletý kardamom nebo nové koření. Od každého stačí jen špetka, vanilkového extraktu pár kapek podle jeho síly.

03.

V pánvi rozehřejte vrstvu másla. Plátky chleba namočte ve vaječné směsi a na másle osmažte z obou stran dozlatova. Usmažené toasty pocukrujte moučkovým cukrem a ihned podávejte.

Tip: Francouzské toasty se hodí na snídani nebo dopolední svačinu. Skvělé jsou namazané oříškovo-čokoládovou pomazánkou nebo s ovocnou omáčkou.

Lákají vás tyhle francouzské „chleby ve vajíčku“ nasladko?

Související témata:

Načítám