Článek
Postup
01.
Mouku nasypejte do mísy, přidejte máslo a sůl a prsty vypracujte drobenku. Pak přidejte studenou vodu a vypracujte hladké křehké těsto. Mísu přiklopte poklicí a nechte těsto aspoň půl hodiny odpočinout. Umíte základní křehké těsto na slaný i sladký koláč?
02.
Troubu zapněte na 180 °C. Na náplň smíchejte všechny uvedené ingredience, tedy tvaroh, smetanu, vejce a cukr. Tip: Pro lepší chuť můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru.
PŘI PLNĚNÍ KŘEHKÉHO KOLÁČE SE FANTAZII MEZE NEKLADOU
03.
Odpočinuté těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na kruh o průměru asi 26 cm a silný asi 3–4 mm. Horní arch papíru sloupněte a pomocí druhého papíru těsto překlopte do formy.
04.
Papír sloupněte a ve formě urovnejte vysoké okraje – těsto zařízněte, aby byly rovné. Těsto na dně propíchejte vidličkou, položte na něj zpět pečicí papír a nasypejte na něj nějaké luštěniny nebo třeba rýži – funguje to jako závaží, aby se těsto při pečení nenafouklo.
JAK VYUŽÍT PISTÁCIE V KUCHYNI?
05.
Zatížené těsto vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut. Pak předpečený korpus vyjměte, odstraňte papír s luštěninami a na dno nalijte tvarohovou náplň. Pečte ještě asi 25 minut, až tvaroh ztuhne.
06.
Hotový koláč dejte chladnout a zatím si připravte polevu. Rozpusťte čokoládu a smíchejte ji s máslem a trochou smetany – vznikne tak krásně hustá čokoládová poleva, která díky máslu a smetaně zůstane i po zatuhnutí lesklá.
FANTASTICKÉ SLANÉ KOLÁČE Z KŘEHKÉHO TĚSTA
07.
Polevu nalijte na zchladlý koláč, po okrajích ozdobte nasekanými nebo namletými pistáciemi a nechte polevu ztuhnout.
Křehký koláč jde udělat prakticky s jakoukoliv náplní. Sáhnete do mrazáku pro ostružiny a upečete si mřížkový koláč s jablky a ostružinami? A jestli vás spíš než křehké těsto zaujal tvaroh v náplni, mrkněte na tuhle jahodovou žemlovku s tvarohem a sněhovou čepicí.