Článek
01.
Mouku smíchejte s cukrem a špetkou soli. Máslo pokrájejte na malé kousky a rychle zapracujte do mouky, aby vznikla „sušší drobenka“. Přilijte vodu a rychle zpracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a uložte do lednice alespoň na hodinu.
02.
Než se vychladí těsto, uvařte základ na krém. Smetanu nalijte do hrnce, přidejte cukr a kakao a metlou míchejte, dokud se nezačne vařit. Odstavte z plotny a vmíchejte čokoládu nalámanou na kousky, aby se zcela rozplynula. Zchladlý krém uložte do lednice a nechte ho tam ideálně přes noc, nejméně však 3 hodiny.
03.
Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný cca 2 mm. Vyložte jím koláčovou formu, dno propíchejte několikrát vidličkou a důkladně vyložte alobalem, aby dobře kopíroval těsto. Vysypejte až po okraj luštěninami (které ho zatíží) a dejte péct na 180 °C (horkovzduch) 20 minut. Poté alobal s luštěninami opatrně sejměte a dopékejte při 160 °C 10–15 minut, aby těsto pěkně vyschlo.
04.
Vychlazený krém vyndejte z lednice. Krátce prošlehejte ručním šlehačem, aby povolil. Přidejte tvaroh a minutu až dvě šlehejte, aby byl krém dobře roztíratelný.
05.
Krém rozetřete do vychladlého korpusu. Uložte do lednice.
06.
Před podáváním ozdobte smetanou vyšlehanou do tuha se lžící cukru a nastrouhanou čokoládou.
Čokolády není nikdy dost, a proto se s chutí inspirujte i dalšími recepty na skvělé dezerty. Vyzkoušejte nadýchanou čokoládovou pěnu pro dospělé anebo lahodný čokoládový dort s podmáslím.