Hlavní obsah
3,4
(149)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Křehké těsto je základem spousta vynikajících dezertů. Koláč s nepečenou čokoládovo-tvarohovou náplní je toho důkazem.

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláčová forma o průměru 23 cm
Na korpus
  • 180 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 90 g másla
  • 2 lžíce studené vody
Na náplň
  • 370 g smetany ke šlehání
  • 70 g cukru krupice
  • 30 g kakaa
  • 150 g čokolády 70%
  • 250 g polotučného tvarohu
Na ozdobení
  • 120 g smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 10 g čokolády 70%
Článek

01.

Mouku smíchejte s cukrem a špetkou soli. Máslo pokrájejte na malé kousky a rychle zapracujte do mouky, aby vznikla „sušší drobenka“. Přilijte vodu a rychle zpracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a uložte do lednice alespoň na hodinu.

02.

Než se vychladí těsto, uvařte základ na krém. Smetanu nalijte do hrnce, přidejte cukr a kakao a metlou míchejte, dokud se nezačne vařit. Odstavte z plotny a vmíchejte čokoládu nalámanou na kousky, aby se zcela rozplynula. Zchladlý krém uložte do lednice a nechte ho tam ideálně přes noc, nejméně však 3 hodiny.

03.

Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný cca 2 mm. Vyložte jím koláčovou formu, dno propíchejte několikrát vidličkou a důkladně vyložte alobalem, aby dobře kopíroval těsto. Vysypejte až po okraj luštěninami (které ho zatíží) a dejte péct na 180 °C (horkovzduch) 20 minut. Poté alobal s luštěninami opatrně sejměte a dopékejte při 160 °C 10–15 minut, aby těsto pěkně vyschlo.

04.

Vychlazený krém vyndejte z lednice. Krátce prošlehejte ručním šlehačem, aby povolil. Přidejte tvaroh a minutu až dvě šlehejte, aby byl krém dobře roztíratelný.

05.

Krém rozetřete do vychladlého korpusu. Uložte do lednice.

06.

Před podáváním ozdobte smetanou vyšlehanou do tuha se lžící cukru a nastrouhanou čokoládou.

Čokolády není nikdy dost, a proto se s chutí inspirujte i dalšími recepty na skvělé dezerty. Vyzkoušejte nadýchanou čokoládovou pěnu pro dospělé anebo lahodný čokoládový dort s podmáslím.

Energetická hodnota celkem - 1 koláčová forma o průměru 23 cm
Energie19 587,9 kJ
Bílkoviny77,82 g
Tuky318,05 g
Sacharidy368,62 g
Sůl1,86 g
SAFA195,6 g
Vláknina37,3 g
Cukry220,89 g

Načítám