Hlavní obsah

Vrásky, které mít nemusíte: Dostatečně hydratujte pleť a postupně zmizí

Foto: svetikd, Gettyimages.com

Foto: svetikd, Gettyimages.com

Ještě než začnete panikařit a shánět se po nejbližší klinice estetické medicíny, přesvědčte se, že pleť dostatečně hydratujete. Některé vrásky totiž nejsou od mimiky, ale jen z nedostatku hydratace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Používáte pravidelně hydratační krém a možná i sérum s kyselinou hyaluronovou? Ale ono to nemusí stačit! „Dehydratovanou pleť poznáte nejen po hmatu, ale i podle pocitů. Bývá nepříjemně napjatá, na pohled matná a zašedlá, postrádající jas. Na dotek je hrubá a má tendenci se olupovat. Mezi její další projevy patří svědění či začervenání,“ říká na úvod Tereza Hošková, kosmetička a umělecká maskérka z La Pharmacie Francaise.

Nebo máte možná vrásky viditelnější než dřív a netušíte proč. „Dehydratovaná pleť může potrápit všechny, bez ohledu na typ jejich pokožky. Ženy si často myslí, že mají suchou pleť, ale v mnoha případech se jedná zejména o dehydratovanou pokožku,“ vysvětluje odbornice. Napravíte to jednoduše - prostě na péči přitlačíte a vrásky začnou mizet pod rukama.

Zatímco pojem „suchá pleť“ označuje trvalý stav daný nedostatkem lipidů, tedy mazu v pokožce, dehydratace je pouze dočasná a vyznačuje se chybějící vodou.
Kosmetička Tereza Hošková

Produkty vrstvěte

Kyselina hyaluronová je nepostradatelná v péči o pokožku, dokáže ji vyhlazovat díky tomu, že vyplňuje a dodává šťavnatý objem. Je důležité ji používat správně - můžete zvolit formu esence, která slouží jako přípravný krok mezi čištěním a krémem, nebo séra. Nanášejte přípravky vždy na čistou a tonizovanou pleť.

Sérum s hyaluronkou ale nemusí vždy stačit: „Kyselina hyaluronová není založená na bázi lipidů (tuků) a někdy pleť potřebuje dodat právě to. Zkuste do rutiny proto zařadit přípravky s arganovým olejem, ceramidy nebo bambuckým máslem, teď v létě je vhodná i aloe vera. Sázkou na jistotu je pak péči završit hutnějším krémem,“ doporučuje Tereza Hošková. Díky takovému vrstvení produktů pak docílíte té nejlepší péče. „Nezapomeňte také na dostatečný pitný režim a ochranu pleti před vnějšími vlivy, jako je sluneční záření,“ dodává Tereza Hošková (tipy na krémy s SPF). Také apeluje na aplikaci hydratační masky jednou týdně - ta dodá vaší pleti pořádnou péči.

Pravidelné používání kvalitního hydratačního séra, krémů a masek bude mít za výsledek zářivou, šťavnatou pleť s méně viditelnými linkami. Avšak nemusíte to tak dělat každý den, pleť si pokaždé může žádat něco jiného - poslouchejte její prosby a naordinujte si séra, hutnější krémy nebo olejíčky podle potřeby.

Co může za suchou pleť?

  • Nesprávný odličovací přípravek
  • Nadměrná exfoliace pleti a nadužívání AHA kyselin či retinoidů
  • Vynechávání hydratačních krémů, tedy nedostatečná péče
  • Zjistěte víc: Zajděte si na diagnostiku pleti. Můžete ji vyzkoušet i online, ale jistější je zajít do studia na přístrojovou nebo ke zkušené kosmetičce, která svým pohledem pozná, zda vaše pleť potřebuje víc vláhy. Navíc, kosmetické ošetření vám pleť zhydratuje úplně nejvíc a na několik dní.

TIP: Podpořte pleť zevnitř díky kyselině hyaluronové v tabletách.

Načítám