Článek
Výhodou je, že přestože je kokos exotickou surovinou, seženete ho všude a nemusíte být zrovna v zemích jeho přirozeného výskytu (i když tato varianta zní samozřejmě lákavěji…). Strouhaný kokos koupíte běžně v obchodech a kokosové produkty, jako v našem případě potřebné kokosové mléko, jsou k dostání ve všech větších prodejnách.
Vydejte se s námi po cestě za třemi lahodnými recepty s vůní kokosu.
Palačinky z kokosového mléka
Na 12–15 palačinek potřebujete: 1 plechovku kokosového mléka (400 ml), 50 g rozpuštěného másla, 2 velká vejce, 200 g hladké mouky, 20 g krystalového cukru, špetku soli, olej na vymazání pánve. Náplň a posypka: 4 banány, strouhaný kokos, med
Postup:V míse společně rozšlehejte kokosové mléko a vejce a poté přidejte rozpuštěné a lehce vychladlé máslo. Znovu zašlehejte, ať se tekutá směs pěkně propojí. Do jiné mísy dejte prosátou mouku (je pak nadýchanější a lépe se do těsta vmíchá), přidejte k ní cukr a špetku soli. Sypkou směs pomalu vmíchávejte do tekuté a vyšlehejte hladké těsto bez žmolků.
Hotové těsto nechte asi 15 minut odstát při pokojové teplotě. Vytřete si lehce pánev olejem a smažte tenké palačinky. Banán nakrájený na kolečka rozmístěte na půlku palačinky a přehněte ji. Posypejte strouhaným kokosem a přelejte medem.
Tip: Místo banánu můžete použít jiné vaše oblíbené ovoce a med můžete nahradit čokoládou. Na kokos však nezapomeňte!
Kokosovo–mrkvové kuličky se sušeným ovocem a ořechy
Na 12–15 kuliček potřebujete: 4–5 středně velkých mrkví, máslo na smažení, 2 lžíce krystalového cukru, 100 ml polotučného mléka, 100 ml kondenzovaného mléka, 100 g strouhaného kokosu, hrst rozinek, hrst kešu ořechů, kardamom, fenykl, kokos na obalení
Postup:Na rozpuštěném másle osmahněte oba druhy koření a poté přidejte očištěnou a nastrouhanou mrkev. Za stálého míchání restujte, dokud mrkev trochu nezměkne (asi 5 minut). Přidejte polotučné mléko a cukr, stále míchejte. Zhruba po 5 minutách, kdy mrkev absorbuje přidané ingredience, přilejte do směsi kondenzované mléko a vsypejte strouhaný kokos.
Po dalších 5 minutách přidejte do krémovité směsi rozinky a kešu ořechy, promíchejte a po chvíli sejměte pánev z plotny. Hotovou směs nechte trochu vychladnout a tvarujte kuličky, ty následně obalte v nastrouhaném kokosu.
Tip:Pokud nemáte rádi rozinky, můžete použít brusinky nebo jakékoli sušené ovoce. Stejně tak můžete zvolit typ ořechů, který máte nejraději.
Kokosová rýže s limetkou a koriandrem
Na 4 porce potřebujete:500 g rýže basmati (může být i jasmínová), 500 ml vody, 400 ml kokosového mléka (1 plechovka), čerstvý koriandr, šťávu ze 2 limetek, sůl, pepř
Postup: Propláchnutou rýži, kokosové mléko a osolenou vodu přiveďte k varu. Vařte na mírném plameni zhruba 12–15 minut, dokud se voda s mlékem do rýže nevstřebá. Jakmile je rýže uvařená, přidejte do ní šťávu z limetky a nasekaný čerstvý koriandr. Osolte a opepřete dle chuti, promíchejte a podávejte. Kokosová rýže je výbornou a svěží přílohou nejen k orientální kuchyni, ale i k různým druhům ryb.
Tip:Pro ovonění rýže můžete přidat v době varu badyán či hřebíček. Limetkovou šťávu můžete doplnit také šťávou z pomerančů, která rýži dodá ještě výraznější chuť. Hotovou rýži můžete na závěr posypat strouhaným kokosem.
A jaké dobroty s kokosem máte nejraději vy?