Hlavní obsah
3,3
(17)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Jablka má většina z nás skoro pořád doma. Samozřejmě jsou dobrá i jen tak, ale když si z nich čas od času něco upečete, uděláte radost nejen rodině, ale také sobě. Vyzkoušejte recept na jablečný koláč.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
28 cm průměr formy
  • 500 g křehkého těsta
  • 6 ks jablek
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 0,3 hrnku cukru krupice
  • 0,3 hrnku třtinového cukru
  • 0,3 hrnku hladké mouky
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžíce másla
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Koláčovou formu vyložte jedním vyváleným křehkým těstem, kraje zarovnejte a formu vložte do lednice.

02.

Pak oloupejte jablka, nakrájejte je na tenké plátky, pokapejte citronem a promíchejte s cukry, moukou a skořicí.

03.

Jablečnou směsí pak naplňte vyloženou formu a vše poklaďte kousky másla. Ze zbytku křehkého těsta pak opět vyválejte placku, rozdělte ji na proužky široké asi 1 cm a na koláči vytvořte ozdobnou mřížku. Potřete ji vejcem rozšlehaným s vodou a koláč dejte péct na 30 až 35 minut.

Jaké jsou druhy jablek, a který je na co vhodný použít, se dozvíte v našem dalším článku.

Energetická hodnota celkem - 28 cm průměr formy
Energie13 900,38 kJ
Bílkoviny45,08 g
Tuky137,41 g
Sacharidy460,81 g
Sůl5,25 g
SAFA67,37 g
Vláknina34,32 g
Cukry227,49 g
Související témata:

Načítám